Hμερολόγιο μελετών, κατασκευών και πειραμάτων

Όσο μεγαλύτερος είναι ο άνθρωπος, τόσο πιο εύκολα τον βρίσκει το βέλος της επικρίσεως και της κακολογίας.

Θερμοπύλες 480 π.X.
Θεσπιέων επίγραμμα

"Άνδρες τοι ποτ' έναιον υπό κροτάφοις Ελικώνος, λήματα των αυχεί Θεσπιάς ευρύχορος"
(Αυτοί οι άνδρες κατοικούσαν στους πρόποδες του Ελικώνα, για το θάρρος του περηφανεύεται ο πλατύς κάμπος των Θεσπιών)

O γράφων ως ενεργό μέλος:

Τόξου ελληνικού φράξου ολοκλήρωσης και δοκιμή αυτού


Σήμερα αφήνοντας πίσω την παρουσίαση στην Royal Toxophilite Society, έπιασα και πάλι στα χέρια μου το ημιτελές ελληνικό φράξο και με την βοήθεια και καθοδήγηση του Stefano Benini ολοκλήρωσα το πελέκισμα της χειρολαβής και δέσαμε μια χορδή για να δοκιμάσουμε την γεωμετρία του τόξου.Κάποιος θα έλεγε ότι φαντάζει με το μαγγούρι κάποιου γέροντα, ή όπως ο φίλος μου ο Φραντσέσκο με πείραζε, με την βέργα του Μερλίνου. Παλαρή γεωμετρία χωρίς την χορδή του.Μοναδικές ρίγες από τους δακτυλίους του ξύλου που εμελε να καλυφθούν μετά την χρήση φυσικού κεριού για την προστασία του.Οι πρώτες δυναμομετρικές μετρήσεις μου έδειξαν 43 λίβρες στις 26”.Ενδεικτική φωτογραφία μετά την προσθήκη κεριού και επένδυση της χειρολαβής από λινάρι.Αν και ο ελληνικός φράξος παραδώθηκε δύσκολα στα εργαλεία μου, μετά από 4 μέρες εργασίας κατάφερα να βάλω την χορδή στο τελειωμένο μου τόξο και να οδηγηθώ στο κλειστό γυμναστήριο της περιοχής μου για τις πρώτες βολές.Με βέλη διαφόρων τύπων και υλικών, το τόξο αποδείκτηκε περιέργα ισχυρό και βίαιο. Ο ελληνικός φράξος αποδείκτηκε ιδανικός για την κατασκευή τόξων, όντας αφάνταστα ινώδης και βίαια ελαστικός.Δεν μένει παρά να περιμένω την άνοιξη για να δοκιμάσω να χρονομετρήσω την επίδοσή του.


Έναρξη κατασκευής 1ου ξύλινου τόξου από ελληνικό φράξο.


Το χειμώνα του 2011 βρέθηκα στα δάση του νομού Πέλλης και με την βοήθεια ενός συγχωριανού μου βρήκα 2 κορμούς από μηλιό και από φράξο τοπικό. Τους μετέφερα στην Ιταλία και αναμένοντας την ωρίμανσή τους για σχεδόν 16 μήνες ξεκίνησα την διαδικασία προετοιμασίας για την κατασκευή του πρώτου μου τόξου από ελληνικό φράξο.

Αν και εκ πρώτης όψεως το κομμάτι έδειχνε άσχημο και γεμάτο ατέλειες, σαν έμπειρος γλύπτης ήδη έβλεπα να σχξματίζεται ένα πανέμορφο παραδοσιακό τόξο.Με τον πέλεκυ στο χέρι μου ξεκίνησα να απομακρύνω τα τμήματα του ξύλου που δεν χρειαζόντουσαν προσέχοντας πάντα να μην τραυματίσω τους πολλούς ρόζους του κορμού.Έπειτα από σχεδον 2 ώρες πελεκίματος ξεκίνησα να απομακρύνω τον εξωτερικό φλοιό με ιδιέταιρη προσοχή σε όλο το μήκος του ξύλου.Ελληνικός φράξος επανάληψη εργασιών.


Από τον κορμό του ελληνικού φράξου βγήκαν 3 κομμάτια. Με το ένα έγινε η κατασκευή του δικού μου τόξου. Απέμειναν 2 κομμάτια και τα οποία επεξεργάστηκα σήμερα στην αποθήκη του φίλου και τοξότη Gianni Janez Soffritti.Με άσπονδο εχθρό την ομίχλη και το σχεδον πολικό ψύχος, συντροφία και με άλλους φίλους βρεθήκαμε για να μιλήσουμε και να εργαστούμε.Διακρίνονται οι λεπτομέρειες από τους δακτυλίους του ξύλου. Με΄τα την αφαίρεση της εξωτερική φλούδας, η λευκή του σάρκα ετοιμάστηκε για το επόμενο βήμα.Μετά τις μετρήσεις και τον καθορισμό της λαβής και των άκρων, ξεκίνησα την διαδικασία πελεκίσματος. Ίσως το πιο κουραστικό και δύσκολο τμήμα κατασκευής μιας και πρέπει να δίνω πάντα προσοχή στις καμπύλες του ξύλου και στους πιθανον υπάρχοντες ρόζους χωρίς να απομακρύνω πολύ υλικο.Πλέον μετά από δύο ώρες εργασίας τα δύο τμήματα πήραν την τελική μορφή τους για το επόμενο στάδιο επεξεργασίας.Θα αποτελέσουν την βάση για ένα απλό ίσιο τόξο παραδοσιακό και ένα λεπτό πλατύ (flat bow) που θα προσαρμοστούν στο λιμπράζ του επόμενου ιδιοκτήτη τους.

Δοκιμές σε κλειστό γυμναστήριο

Πραγματοποιήθησαν σήμερα οι δοκιμές σε κλειστό γυμναστήριο των δύο από τα τρία τόξα μου.

Συγκεκριμένα ο φίλος μου ο Φραντσέσκο δοκίμασε το Devastator όπως χαιδευτικά το απικάλεσε, τόξο από μηλιό των 56 λιβρών. Ακολουθεί ένα μικρό βίντεο όπου διακρίνονται οι γεωμετρία και η επίδοσή του.
Στην συνέχεια η κοπέλα του η Σουζάνα δοκίμασε το δεύτερο τόξο, το αντίγραφο του τόξου του Λέγκολας από την ταινία ”Ο άρχοντας των Δακυλιδιών” στις 26 λίβρες.