Hμερολόγιο μελετών, κατασκευών και πειραμάτων

Όσο μεγαλύτερος είναι ο άνθρωπος, τόσο πιο εύκολα τον βρίσκει το βέλος της επικρίσεως και της κακολογίας.

Θερμοπύλες 480 π.X.
Θεσπιέων επίγραμμα

"Άνδρες τοι ποτ' έναιον υπό κροτάφοις Ελικώνος, λήματα των αυχεί Θεσπιάς ευρύχορος"
(Αυτοί οι άνδρες κατοικούσαν στους πρόποδες του Ελικώνα, για το θάρρος του περηφανεύεται ο πλατύς κάμπος των Θεσπιών)

O γράφων ως ενεργό μέλος:

Πρώτες πειραματικές βολές μυκηναικών βελών.


Πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι πρώτες πτητικές και βαλλιστικές δοκιμές των πρωτοτύπων μηκυναικών βελών από τους Stefano Benini, Mauro και Francesco Aldi στο πεδίο τοξοβολίας των Ariosti στην Φερράρα.

Ο Stefano Benini με ένα longbow των 65lbs και άνοιγμα στις 26” κατάφερε να εκσφεντονίσει επαναληπτικά τα βέλη μεταξύ των 70 και των 80m εντυπωσιαμένος από την ευθύτητα βολής και την σταθερή τους πτήση.

Ακολούθησε ο Mauro και o Francesco Aldi με ένα longbow 54lbs και ενα ουγγαρέζικο των 60lbs.


Εκπαίδευση σε βολές μεγάλου βεληνεκούς (>των 40 μέτρων)


Σήμερα το μεσημέρι συντροφιά με τον διδάσκαλό μου, Stefano Benini, εκπαιδεύτηκα στις βολές μεγάλου βεληνεκούς.Οι βολές πραγματοποιήθηκαν στο πεδίο βολής των τοξοτών Fillipo Degli Ariosti στην Φερραρα.Διδάχτηκα διαφορετικούς τρόπους βολής λαμβάνοντας υπόψιν το είδος του τόξου, τα βέλη και τις καιρικές συνθήκες.Ο Stefano Benini μου μετέφερε την τεχνογνωσία και την εμπειρία του σε τέτοιες βολές δοκιμάζοντας τις αντοχές του τόξου και των βελών μου και τις τοξευτικές μου ικανότητες σε αποστάσεις των 50, 60, 70, 80 και 90 μέτρων από την γραμμή βολής.Το επιστέγασμα της σημερινής προπονησης, όπως και μελλοντικών άλλων που θα ακολουθήσουν, είναι η εξοικίωση με το τόξο και τα βέλη σε μεγάλου βελινεκούς βολές, υπό διαφορετικές καιρικές συνθήκες και την αποτελεσματικότητα του σε επίπεδο στόχευσης (για αναπαραστάσεις μαχών και κυνήγι).Μετά από πολλές ώρες δοκιμών, βολών και αναζήτηση βελών διάσπαρτα στο πεδίο, αποκόμισα πολύτιμη εμπειρία σε αυτό το είδος χρήσης του τόξου, ξεφεύγοντας από την κλασσική παρασοσιακή βολή των 20, 30 και 40 μέτρων.Φυσικά δεν βλέπω την ώρα μετά από τις ερχόμενες εκπαιδευτικές μας συναντήσεις να μεταφέρω στο πρώτο μου ταξίδι στην Ελλάδα την εμπειρία και τα διδάγματα του Stefano και στους φίλους τοξότες της ομάδας των Ελλήνων Κεντάυρων εμπλουτίζοντας την τοξευτική τους απόδοση.


1η πειραματική δοκιμή βολών μελέτης "Η Αχίλλειος πτέρνα μύθος ή αλήθεια".


Σήμερα ξεκίνησε η πρώτη φάση της νέας μελέτης πειραματικής αρχαιολογίας βασισμένη στον Ομηρικό ”μύθο” του Αχιλλέως όπως και περιγράφεται στο έπος του ”Ηλιάδα”. Όλοι οι τοξότες γνωρίζουν πλην της βολής του Οδυσσέως την βολή αυτή αφου ο κύριος ήρωας της ιστορίας Αχιλλέας σκοτώνεται από τον Πάρη αφού το βέλος του τελευταίου βρίσκει την πτέρνα του Αχιλλέα. Η Θέτιδα όταν βουτούσε στα ύδατα της Στυγός τον Αχιλλέα για να τον κάνει αθάνατο τον κρατούσε από την πτέρνα η οποία δεν μπήκε στο νερο και έτσι έγινε το μόνο τρωτό σημείο του Αχιλλέα (εκείνο που θα τον σκότωνε).Η μελέτη πλην των ιστορικών στοιχείων και την αναστατική μυκηναικών βελών, θα δοκιμάσει την ορθότητα του Ομηρικού έπους με βολές σε ανθρώπινο ομοίώμα πραγματικών διαστάσεων, αναπαράγωντας κατά προσέγγιστη την περιγραφόμενη βολή (απόσταση βολής και ύψος τοξότη από τα ”τείχη”) καθώς και την δυναμική του τραυματισμού από το βέλος.Ο Francesco Aldi στις πρώτες του βολές με ένα Longbow 55” και με βέλη από ξύλινα στελέχη.Μετά από 5 ρίψεις κατάφερε να τρυπήσει τον κώνο σε απόσταση 40 μέτρων από εκείνον και σε ύψος 1,5 μέτρων από το έδαφος.Ακόμα και ο Mauro με το δικό του Ricurved κατάφερε να πετείχει τον κώνο από την ίδια απόσταση και ύψος μετά την πέμπτη βολή.Κατόπιν συζητήσεως και οι δύο τοξότες διαπίστωσαν ότι τέτοια βολή είναι εφικτή. Παραμένει μονάχα η τελική δοκιμή σε κατα προσέγγιση συνθήκες όπως και περιγράφονται στο Ομηρικό έπος. (ύψος τειχών 12-14 μέτρα και απόσταση βολής 40 με 60 μέτρα).Για το λόγω αυτό προγραμματίζεται και μελετάται η χρήση βαλλιστικής ζέλης και τμήματος ζωικής σαρκός και μυών γουρουνιού για την επιβεβαιωση του μύθου. Τα δεδομένα θα καταγραφούν και θα μελετηθούν από ιατρό ειδικευόμενο σε τραύματα από όπλα και αιχμηρά αντικείμενα.Για την ώρα έχουμε μονάχα το πόδι του Αχιλλέα μας… κι αυτό από βακελίτη για την δημιουργία του ομοιώματος...

Δοκιμή πειραματικών πύρινων βελών


Ολοκληρώθηκε το πρώτο τμήμα της πειραματικής αναστατικής τριών διαφορετικών ειδών φλεγόμενων βελών.Η διαδικασία αναστατικής βασίστηκε στην δημιουργία 3 πρωτοτύπων των φλεγόμενων βελών μεσαιωνικής περιόδου, όπως περιγράφονται στις ακουαρέλες από τα ερμάρια του Εθνικού Μουσείου της Ελβετίας στην Ζυρίχη και μελετήθηκαν από τον Ed Warner. (*) Η χρήση τους θα γίνει σε πραγματικά πηρά κατά την διάρκεια των εορτασμών των αγώνων τοξοβολίας στην περιοχή Lido di Pomposa του Comacchio στην επαρχία της Φερράρα τέλη του ερχόμενου Μάη.

(*)= Σύντομα θα ακολουθήσουν αναλυτικές οδηγίες ανακατασκευής αυτών και λοιπά χαρακτηριστικά τους. Στην πρώτη ανακατασκευή δοκιμάστηκαν μονάχα τα αναφλέξιμα υλικά κι όχι η αιχμή και τα στελέχη των βελών λόγω αστοχίας υλικών δεδομένης της κακοκαιρίας που επικρατούσε τις ημέρες δοκιμών.

Τοξότες παντός καιρού...
Με τρεις μέρες πυκνής χιονόπτωσης, 20 εκ. χιόνι στο πεδίο βολής στην Φερράρα των Compagnia "Arcieri e Balestrieri Filippo degli Ariosti", -3’C βαθμούς και σχεδόν 90% υγρασία δοκιμάστηκαν τόσο τα ΄βελη και τα τόξα αλλά και οι τοξότες τους.Πρότεινα λοιπόν στον Stefano Benini να δοκιμάσουμε τις αντοχές μας σε αυτές τις συνθήκες και να προπονηθούμε στις παραβολικές τροχιές με την χιονόπτωση, μελετώντας συμπεριφορά βολής με το βάρος των χιονονιφάδων.Δοκιμάστηκαν αποστάσεις των 30, 50, 60, 70 και 90 μέτρων.Καθώς και σχηματισμοί μάχης για επερχόμενες ιστορικές αναπαραστάσεις της άνοιξης και του καλοκαιριού.All weather archers λοιπόν...