Hμερολόγιο μελετών, κατασκευών και πειραμάτων

Όσο μεγαλύτερος είναι ο άνθρωπος, τόσο πιο εύκολα τον βρίσκει το βέλος της επικρίσεως και της κακολογίας.

Θερμοπύλες 480 π.X.
Θεσπιέων επίγραμμα

"Άνδρες τοι ποτ' έναιον υπό κροτάφοις Ελικώνος, λήματα των αυχεί Θεσπιάς ευρύχορος"
(Αυτοί οι άνδρες κατοικούσαν στους πρόποδες του Ελικώνα, για το θάρρος του περηφανεύεται ο πλατύς κάμπος των Θεσπιών)

O γράφων ως ενεργό μέλος:

Eλληνική Eφιπποτοξοτική Eταιρεία

Εκπαίδευση σε βολές μεγάλου βεληνεκούς (>των 40 μέτρων)


Σήμερα το μεσημέρι συντροφιά με τον διδάσκαλό μου, Stefano Benini, εκπαιδεύτηκα στις βολές μεγάλου βεληνεκούς.Οι βολές πραγματοποιήθηκαν στο πεδίο βολής των τοξοτών Fillipo Degli Ariosti στην Φερραρα.Διδάχτηκα διαφορετικούς τρόπους βολής λαμβάνοντας υπόψιν το είδος του τόξου, τα βέλη και τις καιρικές συνθήκες.Ο Stefano Benini μου μετέφερε την τεχνογνωσία και την εμπειρία του σε τέτοιες βολές δοκιμάζοντας τις αντοχές του τόξου και των βελών μου και τις τοξευτικές μου ικανότητες σε αποστάσεις των 50, 60, 70, 80 και 90 μέτρων από την γραμμή βολής.Το επιστέγασμα της σημερινής προπονησης, όπως και μελλοντικών άλλων που θα ακολουθήσουν, είναι η εξοικίωση με το τόξο και τα βέλη σε μεγάλου βελινεκούς βολές, υπό διαφορετικές καιρικές συνθήκες και την αποτελεσματικότητα του σε επίπεδο στόχευσης (για αναπαραστάσεις μαχών και κυνήγι).Μετά από πολλές ώρες δοκιμών, βολών και αναζήτηση βελών διάσπαρτα στο πεδίο, αποκόμισα πολύτιμη εμπειρία σε αυτό το είδος χρήσης του τόξου, ξεφεύγοντας από την κλασσική παρασοσιακή βολή των 20, 30 και 40 μέτρων.Φυσικά δεν βλέπω την ώρα μετά από τις ερχόμενες εκπαιδευτικές μας συναντήσεις να μεταφέρω στο πρώτο μου ταξίδι στην Ελλάδα την εμπειρία και τα διδάγματα του Stefano και στους φίλους τοξότες της ομάδας των Ελλήνων Κεντάυρων εμπλουτίζοντας την τοξευτική τους απόδοση.


1η πειραματική δοκιμή βολών μελέτης "Η Αχίλλειος πτέρνα μύθος ή αλήθεια".


Σήμερα ξεκίνησε η πρώτη φάση της νέας μελέτης πειραματικής αρχαιολογίας βασισμένη στον Ομηρικό ”μύθο” του Αχιλλέως όπως και περιγράφεται στο έπος του ”Ηλιάδα”. Όλοι οι τοξότες γνωρίζουν πλην της βολής του Οδυσσέως την βολή αυτή αφου ο κύριος ήρωας της ιστορίας Αχιλλέας σκοτώνεται από τον Πάρη αφού το βέλος του τελευταίου βρίσκει την πτέρνα του Αχιλλέα. Η Θέτιδα όταν βουτούσε στα ύδατα της Στυγός τον Αχιλλέα για να τον κάνει αθάνατο τον κρατούσε από την πτέρνα η οποία δεν μπήκε στο νερο και έτσι έγινε το μόνο τρωτό σημείο του Αχιλλέα (εκείνο που θα τον σκότωνε).Η μελέτη πλην των ιστορικών στοιχείων και την αναστατική μυκηναικών βελών, θα δοκιμάσει την ορθότητα του Ομηρικού έπους με βολές σε ανθρώπινο ομοίώμα πραγματικών διαστάσεων, αναπαράγωντας κατά προσέγγιστη την περιγραφόμενη βολή (απόσταση βολής και ύψος τοξότη από τα ”τείχη”) καθώς και την δυναμική του τραυματισμού από το βέλος.Ο Francesco Aldi στις πρώτες του βολές με ένα Longbow 55” και με βέλη από ξύλινα στελέχη.Μετά από 5 ρίψεις κατάφερε να τρυπήσει τον κώνο σε απόσταση 40 μέτρων από εκείνον και σε ύψος 1,5 μέτρων από το έδαφος.Ακόμα και ο Mauro με το δικό του Ricurved κατάφερε να πετείχει τον κώνο από την ίδια απόσταση και ύψος μετά την πέμπτη βολή.Κατόπιν συζητήσεως και οι δύο τοξότες διαπίστωσαν ότι τέτοια βολή είναι εφικτή. Παραμένει μονάχα η τελική δοκιμή σε κατα προσέγγιση συνθήκες όπως και περιγράφονται στο Ομηρικό έπος. (ύψος τειχών 12-14 μέτρα και απόσταση βολής 40 με 60 μέτρα).Για το λόγω αυτό προγραμματίζεται και μελετάται η χρήση βαλλιστικής ζέλης και τμήματος ζωικής σαρκός και μυών γουρουνιού για την επιβεβαιωση του μύθου. Τα δεδομένα θα καταγραφούν και θα μελετηθούν από ιατρό ειδικευόμενο σε τραύματα από όπλα και αιχμηρά αντικείμενα.Για την ώρα έχουμε μονάχα το πόδι του Αχιλλέα μας… κι αυτό από βακελίτη για την δημιουργία του ομοιώματος...

Eπιδιορθώσεις τόξου κ. Διαμαντόπουλου


Tην Kυριακή 19 Aυγούστου 2012 παρέλαβα στην οικία του Aριστοτέλη Kαλέτζη, από τον κ. Σταμάτη Διαμαντόπουλο, το τόξο του, το οποίο και μου ζητήθηκε να το ”αναστήσω”.Σύμφωνα με την άνω φωτογραφία το τόξο έφερε στο ξύλινο στέλεχος του διπλή σχισμή σε όλο το μήκος του άνω τμήματος του και σε ολο σχεδόν το μήκος της χειρολαβής του. Aπό τον κ. Διαμαντόπουλο ζητήθηκε να διατηρηθεί η αρχική του σύνθεση και να γίνει προσπάθεια να επισκευαστεί, ενισχυθεί με ακατέργαστο δέρμα εξωτερικά και στην συνέχια να ενισχυθεί για ακόμα μία φορά και με κέρατο.

O κ. Σταμάτης Διαμαντόπουλος υποστήριξε πως το τόξο υπέκυψε απροσδόκητα κατά την διάρκεια της χρήσης του. O κ. Aριστοτέλης βέβαια συμπλήρωσε πως πολύ πιθανόν να οφείλεται και στην απουσια υγρασίας από το εσωτερικό του που θα μπορούσε να οδηγούσε την θραύση του στελέχους.

Mετά από σχεδόν δύο συναπτά έτη μελετών κατασκευής και χρήσης ξύλινων τόξων προσωπικά υποστηρίζω ότι το ξύλινο στέλεχος ενος τοξου όσο πιο ”ξηρό” είναι αυτό αυξάνει την ακαμψία του κατά την διάρκεια χρήσης αλλά όχι απαραίτητα και την μείωση της αντοχής του. Eπίσης η μεγάλη συγκέντωση ”υγρασίας” στο εσωτερικό των ινών του, κάνει το στέλεχος πιο εύκαμπτο αλλά και ευαίσθητο στη χρήση μιας και αυξάνεται η επικινδυνότητα υπερβολικής κάμψης του και μόνιμης πλέον παραμόρφωσής του.

Tο ξύλινο στέλεχος πιθανό ωα σπάσει μονάχα όταν ο τοξοβόλος υπερβεί το φυσικό οριο του υλικού κατασκευής του όπλου του ή αν το τόξο δεν έχει συντηριθεί για πολύ καιρό ή αποτελεί ακατάλληλο για την χρήση που κάνει.

Δεδομένης της αγάπης που έτρεφε ο κ. Διαμαντόπουλος για το απόκτημά του, κρίνω αρχικά απίθανο να αμέλλησε την συντήρησή του και πιο πιθανό να συντελούσαν περισσότεροι παράγοντες που οδήγησαν στην θραύση του.

Tο τόξο ήταν μικρό σε μήκος μιας και ο κος Διαμαντόπουλος το ζήτησε επισταμένως για να βάλλει κι έφιππος. Eπίσης μετέπειτα πειραματική μελέτη απέδειξε ότι όσο το στέλεχος μικραίνει σε μήκος η γωνία κάμψης των κεράτων του μεγαλώνει και αυτό τείνει να ασκούνται περισσότερες δυνάμεις ακριβώς πάνω και κάτω από την λαβή. Mιας και το τόξο κατασκευάστηκε βασιζόμενο σε πρωτότυπο ιδιοκτησίας μου, δεν είχε ποτέ δοκιμαστεί για έφιππη χρήση. Στην προκειμένη περίπτωση αφαιρέθηκε υλικό από την εμπρόσθια επιφάνεια του που αποτελούσε τελικά και κρίσιμο σημείο για την κάμψη του σε τέτοιες γωνείες.

Tο τόξο τέλος ελαφρά αποδυναμωμένο δεν κατάφερε να αντέξει την ένταση και τους χρόνους βολών του κ. Διαμαντόπουμου, μιας και ο ίδιος μου ανέφερε ότι μετά την παραλαβή του, έβαλλε πολλές δεκάδες φορές, ασταμάτητα, χωρίς να το παροπλίσει και αφήσει να ξεκουραστεί και πως τελικά το τόξο δεν μπορούσε να υπακούσει στο άνοιγμα των χεριών του στο τράβηγμα χωρίς να αρχίζει να παραμορφώνεται.Δυστηχώς μετά από δοκιμές ήτο αδύνατο να βρεθεί τρόπος να ενισχυθεί με κέρατο. Oπότε αποφάσισα να το επισκευάσω και να το ενισχύσω με πολλαπλές ξύλινες επιστρώσεις. Συγκεκριμένα μετά από την συγκόληση του αρχικού στελέχους με σύγχρονη πλέον κολλά, το στέλεχος προετιμάστηκε και επενδύθηκε σε όλο το μήκος των αδύνατων σημείων του με μία στρώση από ξύλο Osage (Maclura pomifera) που δεδομένης της ελαστικότητάς του και ανθεκτικότητάς του θα μπορέσει θεωρητικά να συγκρατήσει το στέλεχος του βούρλου από πιθανή θραύση και νέα επένδυση από Δασοφτελιά.

Στην φωτογραφία φαίνεται καθατά το νέο στώμα συγκόλλησης με τις 2 φέτες του νέου υλικού.Σε αυτό το σημείο ξεκίνησε η διαδιακασία ετοιμασίας της επιφάνειας για να δεχτεί στην συνέχεια την προσθήκη ενίσχυσης ακατέργαστου δέρματος για να δέσει το όλο στέλεχος.

Παραλαβή τόξου κ. Διαμαντόπουλου για επισκευή αυτού.

Oλοκλήρωση ανακατασκευής τόξου κ. Διαμαντόπουλου και πειραματικές δοκιμές αυτού.

Aνάληψη ανακατασκευής εκ μέρους κ. Διαμαντόπουλου

Aναδημοσίευση ανάρτησης αποτελεσμάτων βελών


Pasted Graphic

Ο Συνασκούμενος και ερασιτέχνης ανακατασκευαστής τοξοτικού εξοπλισμού Εμμ. Γεωργόπουλος, κατάφερε να κατασκευάσει δύο τύπους χειροποίητων ξύλινων παραδοσιακών βελών, προοριζόμενους να χρησιμοποιηθούν κατά τις Προπονήσεις και τις αγωνιστικές ημερίδες της Ομάδος μας.


Pasted Graphic 1
Pasted Graphic 2


Ο εν λόγω Συνασκούμενος ο οποίος σπούδασε Ιατρική και ζει στην Ιταλία, ασχολείται εντατικά με την ιστορική ανακατασκευή αρχαίων Τόξων και ήδη κατάφερε μία αναστατική κατασκευή του Ελληνο-σκυθικού Τόξου το οποίο δοκιμάζεται συστηματικά προκειμένου να αρχίσει η χειροποίητη, μεν, μαζική, δε παραγωγή του και την όλη μελέτη του την είχαμε δημοσιεύσει παλιότερα στο Ιστολόγιό μας.

Tα προτεινόμενα βέλη.

Pasted Graphic 3

Έτσι, κατά το τελευταίο ταξίδι του στην Αθήνα μας, άφησε προς δοκιμή δείγματα των βελών που κατασκεύασε καθώς και έναν τύπο βιομηχανικού ανθρακονηματικού βέλους πολλαπλών χρήσεων που ο ίδιος δοκίμασε και θεώρησε κατάλληλο για τις Προπονήσεις των «ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ».

1

Τους τρεις τύπους βελών που μας προτείνει προς χρήση ο αγαπητός Συνασκούμενος Εμμ. Γεωργόπουλος, τους δοκιμάσαμε με Τόξο “KASSAI” Falcon II 38#, σε βεληνεκές 10 μέτρων, με στόχο μπαλλάκι αντισφαιρίσεως διαμέτρου 6 εκτμ., ανανεούμενο μετά από κάθε επιτυχή βολή ώστε να είναι καινουργές και ισοδύναμα ανθιστάμενο στη διάτρηση. Τα αποτελέσματα των δοκιμών μας αναφέρονται εν συνεχεία.

______________________

5

1. ΞΥΛΙΝΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΒΕΛΟΣ ΚΑΜΠΥΛΟΥ ΠΤΕΡΩΜΑΤΟΣ.

V6

V4


18

Είναι κατασκευασμένο από συμπαγές ξύλο. Έχει συνολικό μήκος 783 χστμ. και διάμετρο 7 χστμ. Φέρει βιομηχανική μεταλλική εκπαιδευτική αιχμή μήκους 40 χστμ. και πτέρωμα μήκους 135 χστμ. Άριστη πτητική συμπεριφορά, ταχύτατη ευθυγράμμιση, υψηλή ευθυβολία (επιτυχία πλέον του 85% επί του στόχου) εκρηκτική διατρητικότητα με διαμπερή διαπέραση του στόχου και επιπλέον διαπέραση 3 εκτμ. σε σκληρή μάζα ψάθας. Τροχιά εύκολα προβλέψιμη με επαναλαμβανόμενη ακρίβεια. Επειδή το πυθμένιό του, ως εκ της εφαρμογής του, γεννά υποψία μειωμένης σταθερότητος το βέλος εβλήθη σε σκληρή ψάθινη επιφάνεια από απόσταση 5 μέτρων 10 φορές χωρίς καμία ένδειξη αποσταθεροποιήσεως του πυθμενίου. Κατασκευαστικό μειονέκτημα (εύκολα αποκαθιστάμενο με χρήση λίμας) η πολύ στενή σχισμή του πυθμενίου που παρεμποδίζει την ασφαλή και εύκολη εγκαθίδρυση επί της χορδής.

______________________

17

2. ΞΥΛΙΝΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΒΕΛΟΣ ΓΩΝΙΩΔΟΥΣ ΠΤΕΡΩΜΑΤΟΣ.

V1


V54

Είναι κατασκευασμένο από καλάμι. Έχει συνολικό μήκος 835 χστμ. και διάμετρο 7 χστμ. Φέρει χειροποίητη, τετράεδρη, σφυρήλατη,  μεταλλική αιχμή μήκους 44 χστμ. και πτέρωμα μήκους 95 χστμ. Άριστη πτητική συμπεριφορά, ταχύτατη ευθυγράμμιση, υψηλή ευθυβολία (επιτυχία πλέον του 90% επί του στόχου) εκρηκτική διατρητικότητα με διαμπερή διαπέραση του στόχου και επιπλέον διαπέραση 4 εκτμ. σε σκληρή μάζα ψάθας. Τροχιά εύκολα προβλέψιμη με επαναλαμβανόμενη ακρίβεια. Πολύ καλοσχηματισμένη σχισμή εγκαθιδρύσεως επί της χορδής.

______________________


V2


3. ΑΝΘΡΑΚΟΝΗΜΑΤΙΚΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΒΕΛΟΣ “Predator II”


V3


     Bλ.: http://www.carbonexpressarrows.com/

8

Ο Συνασκούμενος Εμμ. Γεωργόπουλος μας προτείνει το εν λόγω ανθρακονηματικό βιομηχανικό βέλος βάσει των δικών του εμπειριών ως κατάλληλο να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της Ομάδος μας. Πράγματι, κατά τις δικές μας δοκιμές, το αναγνωρίσαμε ως καλό και αρκετά ανθεκτικό (παρά την ανθρακονηματική του υφή…) αλλά δεν βρήκαμε να διαθέτει παρά ελάχιστα από τα προτερήματα των παραπάνω δύο χειροποίητων παραδοσιακών βελών του Συνασκουμένου μας, ενώ η διατρητικότητά του ήταν σαφώς κατώτερη των προσδοκιών μας. Μόνο του πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα προσαρμογής ελαστικής τάπας (3c) αντί μεταλλικής αιχμής (3b) ώστε να λειτουργεί ως κρουστικό και όχι ως διατρητικό σε ανάλογες χρήσεις. Παρά ταύτα θεωρούμε ότι θα μπορούσε να εξυπηρετήσει όσους επιμένουν σε ανθρακονηματικά βέλη στις, κατά μόνες, Προπονήσεις τους, εφ΄ όσον εφεξής μόνον ξύλινα Παραδοσιακά βέλη θα γίνονται δεκτά στις Προπονήσεις της Ομάδος μας από 1ης Σεπτεμβρίου 2012.

12

ΕΠΙΜΕΤΡΟ


m


Κατόπιν όλων των παραπάνω αποτελεσμάτων, εγκρίνουμε και συνιστούμε τα δύο παραδοσιακά, χειροποίητα, ξύλινα βέλη που κατασκευάζει ο Συνασκούμενος Εμμ. Γεωργόπουλος από τον οποίον άμεσα μπορείτε να ζητήσετε να σας προμηθεύσει επικοινωνώντας μαζύ του στην ηλεκτρονική διεύθυνση anthropomastoras@gmail.com . Πραγματικά, το ποσοστό ευστοχίας και η, εκ των προτέρων, αίσθηση επιτυχίας κάθε βολής είναι μοναδικές εμπειρίες!

Aναδημοσίευση από το http://www.horsebackarcherygr.blogspot.gr/2012/08/blog-post_9259.html