Πειραματική ανακατασκευή μυκηναικών αιχμών.
Μετά από πολύμηνη συστηματική μελέτη βιβλιογραφίας και μουσειακών εκθεμάτων, ξεκίνησα συντροφιά με τον πολύ καλό μου φίλο Roberto Simani την ανακατασκευή σε πραγματικό μέγεθος, μυκηναικών αιχμών από ατσάλι, αναμένοντας την παραλαβή μπρούτζου για την πιστή πλεον κατασκευή τους.

Θα ακολουθήσει εκτενής μελέτη για την φύση και τις επιδόσεις των αιχμών μετά το τέλος των πειραματικών βολών.

Από μια σύνρομη εκτίμηση για τα χαρακτηριστικά των αιχμών βασιζόμενος σε εκθέματα μουσείου Ηγουμενίτσας και Ιωαννίνων, οι αιχμές είχαν τα χαρακτηριστικα:
Μέσο πάχος: 2,5 με 3 mm
Μέσο βάρος αιχμής: 155 με 200 grains (11 με 13 gr)
Μέσο μήκος: 55mm
Μέσο μήκος αιχμής: 45mm
Μέσο πλάτος αιχμής: 2mm

Οι μέσες τιμές αναφέρθηκαν μιας και οι αιχμές μετά το πέρας πολλών ετών ”καταναλώθηκαν” από τις καιρικές συνθήκες και την ίδια την γη. Λογικό φαντάζει να είχαν μεγαλύτερο βάρος και φυσικά διαστασεις. Τα στελέχη δεν έχουν διασωθεί μιας και ήταν ξύλινα ή καλαμένια.
Επίσης την ίδια περίοδο (1600 - 800 π.X.) Στο Ελλαδικό χώρο έκαναν την εμφάνισή τους όχι μονάχα μπρούτζινες αιχμές αλλά και σιδερένιες, με τις τελευταίες να έχουν ανατολική προέλευση (γνωστή η χρήση σιδερένιων αιχμών απο τους Χετταίους 1600 - 1200 π.Χ.) με ελαφρώς μεγαλύτερες διαστάσεις που άγγιζαν τα 100mm σε μήκος και σχεδον τα 15gr σε βάρος (220grains).

Με σύγχρονα μέσα αυτή την φορά έγινε προσπάθεια να κατασκευαστουν τα πρώτα δείγματα των αιχμών για τις πρώτες πτητικές και βαλλιστικές δοκιμές.

Με περίσσια αγάπη και μερακι, ολοκλήρωσα στην συνέχεια με τον φίλο μου τον Francesco Aldi την κατασκευή του πρώτους βέλους τις επόμενες μέρες.
