Hμερολόγιο μελετών, κατασκευών και πειραμάτων

Όσο μεγαλύτερος είναι ο άνθρωπος, τόσο πιο εύκολα τον βρίσκει το βέλος της επικρίσεως και της κακολογίας.

Θερμοπύλες 480 π.X.
Θεσπιέων επίγραμμα

"Άνδρες τοι ποτ' έναιον υπό κροτάφοις Ελικώνος, λήματα των αυχεί Θεσπιάς ευρύχορος"
(Αυτοί οι άνδρες κατοικούσαν στους πρόποδες του Ελικώνα, για το θάρρος του περηφανεύεται ο πλατύς κάμπος των Θεσπιών)

O γράφων ως ενεργό μέλος:

Δοκιμές σε κλειστό γυμναστήριο

Πραγματοποιήθησαν σήμερα οι δοκιμές σε κλειστό γυμναστήριο των δύο από τα τρία τόξα μου.

Συγκεκριμένα ο φίλος μου ο Φραντσέσκο δοκίμασε το Devastator όπως χαιδευτικά το απικάλεσε, τόξο από μηλιό των 56 λιβρών. Ακολουθεί ένα μικρό βίντεο όπου διακρίνονται οι γεωμετρία και η επίδοσή του.
Στην συνέχεια η κοπέλα του η Σουζάνα δοκίμασε το δεύτερο τόξο, το αντίγραφο του τόξου του Λέγκολας από την ταινία ”Ο άρχοντας των Δακυλιδιών” στις 26 λίβρες.


Πειραματική αναστατική τόξου του ήρωα Legolas από τον "Άρχοντα των δακτυλιδιών"


Φλεβάρης κι αν το κρύο με εμπόδιζε να επισκευτώ το πεδίο βολής, ανακάλυψα ένα μικρό κομμάτι από μηλιό (Carpinus betulus). Ώντας φανατικός αναγνώστης της τριλογίας του Άρχοντα των δακτυλιδιών, σκέφτηκα μήπως θα ήταν δυνατό να πραγματοποιήσω ένα λειτουργικό αντίγραφο του τόξου του ήρωα Λεγκολας.


Μετά από πολλές ώρες εργασίας κι αργά το βράδυ ολοκληρώθηκε το πρώτο τμήμα της εργασίας αναστατικής.Διακρίνεται λεπτομέρια από το ένα κέρας του.Η γεωμετρία του τόξου σε όλο του το μήκος.Από τις μετρήσεις με το δυναμόμετρο, ακούμπησε τις 35lbs. Προσδίδοντάς του ισχύ για γυναίκες ή μικρά παιδιά. Φυσικά και δεν περίμενα περοσσότερη ισχύ δεδομένης της μικρής διαμέτρου της βέργας και της γεωμετρίας του.

Ελληνικός φράξος επανάληψη εργασιών.


Από τον κορμό του ελληνικού φράξου βγήκαν 3 κομμάτια. Με το ένα έγινε η κατασκευή του δικού μου τόξου. Απέμειναν 2 κομμάτια και τα οποία επεξεργάστηκα σήμερα στην αποθήκη του φίλου και τοξότη Gianni Janez Soffritti.Με άσπονδο εχθρό την ομίχλη και το σχεδον πολικό ψύχος, συντροφία και με άλλους φίλους βρεθήκαμε για να μιλήσουμε και να εργαστούμε.Διακρίνονται οι λεπτομέρειες από τους δακτυλίους του ξύλου. Με΄τα την αφαίρεση της εξωτερική φλούδας, η λευκή του σάρκα ετοιμάστηκε για το επόμενο βήμα.Μετά τις μετρήσεις και τον καθορισμό της λαβής και των άκρων, ξεκίνησα την διαδικασία πελεκίσματος. Ίσως το πιο κουραστικό και δύσκολο τμήμα κατασκευής μιας και πρέπει να δίνω πάντα προσοχή στις καμπύλες του ξύλου και στους πιθανον υπάρχοντες ρόζους χωρίς να απομακρύνω πολύ υλικο.Πλέον μετά από δύο ώρες εργασίας τα δύο τμήματα πήραν την τελική μορφή τους για το επόμενο στάδιο επεξεργασίας.Θα αποτελέσουν την βάση για ένα απλό ίσιο τόξο παραδοσιακό και ένα λεπτό πλατύ (flat bow) που θα προσαρμοστούν στο λιμπράζ του επόμενου ιδιοκτήτη τους.

Τόξου ελληνικού φράξου ολοκλήρωσης και δοκιμή αυτού


Σήμερα αφήνοντας πίσω την παρουσίαση στην Royal Toxophilite Society, έπιασα και πάλι στα χέρια μου το ημιτελές ελληνικό φράξο και με την βοήθεια και καθοδήγηση του Stefano Benini ολοκλήρωσα το πελέκισμα της χειρολαβής και δέσαμε μια χορδή για να δοκιμάσουμε την γεωμετρία του τόξου.Κάποιος θα έλεγε ότι φαντάζει με το μαγγούρι κάποιου γέροντα, ή όπως ο φίλος μου ο Φραντσέσκο με πείραζε, με την βέργα του Μερλίνου. Παλαρή γεωμετρία χωρίς την χορδή του.Μοναδικές ρίγες από τους δακτυλίους του ξύλου που εμελε να καλυφθούν μετά την χρήση φυσικού κεριού για την προστασία του.Οι πρώτες δυναμομετρικές μετρήσεις μου έδειξαν 43 λίβρες στις 26”.Ενδεικτική φωτογραφία μετά την προσθήκη κεριού και επένδυση της χειρολαβής από λινάρι.Αν και ο ελληνικός φράξος παραδώθηκε δύσκολα στα εργαλεία μου, μετά από 4 μέρες εργασίας κατάφερα να βάλω την χορδή στο τελειωμένο μου τόξο και να οδηγηθώ στο κλειστό γυμναστήριο της περιοχής μου για τις πρώτες βολές.Με βέλη διαφόρων τύπων και υλικών, το τόξο αποδείκτηκε περιέργα ισχυρό και βίαιο. Ο ελληνικός φράξος αποδείκτηκε ιδανικός για την κατασκευή τόξων, όντας αφάνταστα ινώδης και βίαια ελαστικός.Δεν μένει παρά να περιμένω την άνοιξη για να δοκιμάσω να χρονομετρήσω την επίδοσή του.


Παράδοση του ελληνοσκυθικού του Cristiano Tromba.


Απόψε παρέδωσα στον Cristiano Tromba της ομάδας των τοξοτών της Contrada di San Luca της Φερράρα, το ελληνοσκυθικό του από Juncus effusus. Πλέον έχοντας αποκτήσει εμπειρία στην επεξεργασία του θαυμάσιου αυτού φυτού, σε ελάχιστο χρόνο ετοίμασα και έδωσα στον φίλο τοξότη το νέο του τόξο.

Ακολουθεί μικρό βίντεο από τις πρώτες βολές και δοκιμές του σε κλειστό γυμναστήριο.
Έναρξη κατασκευής 1ου ξύλινου τόξου από ελληνικό φράξο.


Το χειμώνα του 2011 βρέθηκα στα δάση του νομού Πέλλης και με την βοήθεια ενός συγχωριανού μου βρήκα 2 κορμούς από μηλιό και από φράξο τοπικό. Τους μετέφερα στην Ιταλία και αναμένοντας την ωρίμανσή τους για σχεδόν 16 μήνες ξεκίνησα την διαδικασία προετοιμασίας για την κατασκευή του πρώτου μου τόξου από ελληνικό φράξο.

Αν και εκ πρώτης όψεως το κομμάτι έδειχνε άσχημο και γεμάτο ατέλειες, σαν έμπειρος γλύπτης ήδη έβλεπα να σχξματίζεται ένα πανέμορφο παραδοσιακό τόξο.Με τον πέλεκυ στο χέρι μου ξεκίνησα να απομακρύνω τα τμήματα του ξύλου που δεν χρειαζόντουσαν προσέχοντας πάντα να μην τραυματίσω τους πολλούς ρόζους του κορμού.Έπειτα από σχεδον 2 ώρες πελεκίματος ξεκίνησα να απομακρύνω τον εξωτερικό φλοιό με ιδιέταιρη προσοχή σε όλο το μήκος του ξύλου.Έναρξη κατασκευής τόξου του Cristiano Tromba από Juncus effusus.


Σήμερα ξεκίνησα συντροφία με τον Stefano Benini την κατασκευή κατόπιν επιθυμίας ενός ελληνοσκυθικού από βούρλο (Juncus effusus) για τον Cristiano Tromba.Μετά την διαδικασία πελεκίματος και προετοιμασίας των άκρων του, ξεκίνησα με το λύγισμα των κεράτων προς απόδοση του ελληνοσκυθικού του χαρακτήρα. Πολύ ζεστό νερό, υπομονή βοηθούν για να ποτιστεί αρκετά το ινώδες σώμα του βούρλου και να επεξεργαστεί.Το ένα μετά το άλλο, τα κέρατά του καλουπώθηκαν για μπορέσουν να στεγνώσουν αργά για περίποθ 2 μέρες.Στην συνέχεια αφαίρεσα τα καλούπια και ξεκίνησα της εγασία στην χειρολαβή και στην δημιουργία υποδοχών για την χορδή.


Δοκιμές τόξου και βελών σε πραγματικές συνθήκες.


Για μία ακόμα φορά, φίλοι και γνωστοί βρεθήκαμε στην επαρχία της Μπολώνιας για να δοκιμάσουμε τις αντοχές και βέλη μας στην δοκιμασία της φύσης στο πάρκο του Μοντεσόλε.


Oλοκλήρωση ανακατασκευής τόξου κ. Φώτογλου και πειραματικές δοκιμές αυτού.


Tην σημερινή ημέρα και μετά από σχεδόν ένα μήνα εργασίας, ολοκληρώθηκε το τόξο του κ. Φώτογλου ”EΛEYΣIΣ”. Mετ ά το τέλος λοιπόν των εργασιών, το τόξο πήρε το δρόμο του πεδίου τοξοβολίας των ”Archieri Ariosti” στα τείχη της πόλης της Φερράρας και συντροφία με τον δάσκαλό μου Stefano Benini δοκιμάστηκε κάνοντας χρήση των βελών που ο ίδιος ο κ. Φώτογλου μου ζήτησε να του κατασκευάσω.Συγκεκριμένα το τόξο που κατασκέυασα είχε την δύναμη των 45lbs σε άνοιγμα 28”Στην φώτο αυτή φαίνονται καθαρά οι ελληνοσκυθικές γεωμετρίες του.Mετά απο επιθυμία του ιδίου το τόξο απέκτησε κάποια σχέδια πυρογράφου, το σχέδιο υπογραφής μου, το ελληνικό γράμμα Δ’ που δηλώνει τον μοναδικό αριθμό κατασκευής του...και την λέξη ”EΛEYΣIΣ” στο άνο κέρας της δεξιάς πλευράς.
Eδώ στο πεδίο βολής παροπλισμένο και πλέον με τις λαβές του από λινάρι, τα τρία περάσματα με φυσικό κερί για να τονιστούν οι γραμμές και η γεωμετρία του.Mε την βοήθεια ενός χρονογράφου, το τόξο του κ. Φώτογλου απέδωσε ταχύτητα εξόδου μέγιστη 163fps με τα ανθρακονηματικά του βέλη 21γρ και 150fps με εκείνα με ξύλινο στέλεχος 28γρ.Tέλος ο δάσκαλός μου με το τόξο του κ. Φώτογλου σε πλήρες άνοιγμα 28” για χάρη φωτογράφισης και δοκιμής επιδόσεων.

Περισσότερα για το τόξο αυτό μέσα από αυτήν εδώ την σελίδα.

Eπιδιορθώσεις τόξου κ. Διαμαντόπουλου


Tην Kυριακή 19 Aυγούστου 2012 παρέλαβα στην οικία του Aριστοτέλη Kαλέτζη, από τον κ. Σταμάτη Διαμαντόπουλο, το τόξο του, το οποίο και μου ζητήθηκε να το ”αναστήσω”.Σύμφωνα με την άνω φωτογραφία το τόξο έφερε στο ξύλινο στέλεχος του διπλή σχισμή σε όλο το μήκος του άνω τμήματος του και σε ολο σχεδόν το μήκος της χειρολαβής του. Aπό τον κ. Διαμαντόπουλο ζητήθηκε να διατηρηθεί η αρχική του σύνθεση και να γίνει προσπάθεια να επισκευαστεί, ενισχυθεί με ακατέργαστο δέρμα εξωτερικά και στην συνέχια να ενισχυθεί για ακόμα μία φορά και με κέρατο.

O κ. Σταμάτης Διαμαντόπουλος υποστήριξε πως το τόξο υπέκυψε απροσδόκητα κατά την διάρκεια της χρήσης του. O κ. Aριστοτέλης βέβαια συμπλήρωσε πως πολύ πιθανόν να οφείλεται και στην απουσια υγρασίας από το εσωτερικό του που θα μπορούσε να οδηγούσε την θραύση του στελέχους.

Mετά από σχεδόν δύο συναπτά έτη μελετών κατασκευής και χρήσης ξύλινων τόξων προσωπικά υποστηρίζω ότι το ξύλινο στέλεχος ενος τοξου όσο πιο ”ξηρό” είναι αυτό αυξάνει την ακαμψία του κατά την διάρκεια χρήσης αλλά όχι απαραίτητα και την μείωση της αντοχής του. Eπίσης η μεγάλη συγκέντωση ”υγρασίας” στο εσωτερικό των ινών του, κάνει το στέλεχος πιο εύκαμπτο αλλά και ευαίσθητο στη χρήση μιας και αυξάνεται η επικινδυνότητα υπερβολικής κάμψης του και μόνιμης πλέον παραμόρφωσής του.

Tο ξύλινο στέλεχος πιθανό ωα σπάσει μονάχα όταν ο τοξοβόλος υπερβεί το φυσικό οριο του υλικού κατασκευής του όπλου του ή αν το τόξο δεν έχει συντηριθεί για πολύ καιρό ή αποτελεί ακατάλληλο για την χρήση που κάνει.

Δεδομένης της αγάπης που έτρεφε ο κ. Διαμαντόπουλος για το απόκτημά του, κρίνω αρχικά απίθανο να αμέλλησε την συντήρησή του και πιο πιθανό να συντελούσαν περισσότεροι παράγοντες που οδήγησαν στην θραύση του.

Tο τόξο ήταν μικρό σε μήκος μιας και ο κος Διαμαντόπουλος το ζήτησε επισταμένως για να βάλλει κι έφιππος. Eπίσης μετέπειτα πειραματική μελέτη απέδειξε ότι όσο το στέλεχος μικραίνει σε μήκος η γωνία κάμψης των κεράτων του μεγαλώνει και αυτό τείνει να ασκούνται περισσότερες δυνάμεις ακριβώς πάνω και κάτω από την λαβή. Mιας και το τόξο κατασκευάστηκε βασιζόμενο σε πρωτότυπο ιδιοκτησίας μου, δεν είχε ποτέ δοκιμαστεί για έφιππη χρήση. Στην προκειμένη περίπτωση αφαιρέθηκε υλικό από την εμπρόσθια επιφάνεια του που αποτελούσε τελικά και κρίσιμο σημείο για την κάμψη του σε τέτοιες γωνείες.

Tο τόξο τέλος ελαφρά αποδυναμωμένο δεν κατάφερε να αντέξει την ένταση και τους χρόνους βολών του κ. Διαμαντόπουμου, μιας και ο ίδιος μου ανέφερε ότι μετά την παραλαβή του, έβαλλε πολλές δεκάδες φορές, ασταμάτητα, χωρίς να το παροπλίσει και αφήσει να ξεκουραστεί και πως τελικά το τόξο δεν μπορούσε να υπακούσει στο άνοιγμα των χεριών του στο τράβηγμα χωρίς να αρχίζει να παραμορφώνεται.Δυστηχώς μετά από δοκιμές ήτο αδύνατο να βρεθεί τρόπος να ενισχυθεί με κέρατο. Oπότε αποφάσισα να το επισκευάσω και να το ενισχύσω με πολλαπλές ξύλινες επιστρώσεις. Συγκεκριμένα μετά από την συγκόληση του αρχικού στελέχους με σύγχρονη πλέον κολλά, το στέλεχος προετιμάστηκε και επενδύθηκε σε όλο το μήκος των αδύνατων σημείων του με μία στρώση από ξύλο Osage (Maclura pomifera) που δεδομένης της ελαστικότητάς του και ανθεκτικότητάς του θα μπορέσει θεωρητικά να συγκρατήσει το στέλεχος του βούρλου από πιθανή θραύση και νέα επένδυση από Δασοφτελιά.

Στην φωτογραφία φαίνεται καθατά το νέο στώμα συγκόλλησης με τις 2 φέτες του νέου υλικού.Σε αυτό το σημείο ξεκίνησε η διαδιακασία ετοιμασίας της επιφάνειας για να δεχτεί στην συνέχεια την προσθήκη ενίσχυσης ακατέργαστου δέρματος για να δέσει το όλο στέλεχος.

Δοκιμές τόξου και βελών σε πραγματικές συνθήκες.
Aνάληψη ανακατασκευής εκ μέρους κ. Φώτογλου


- Kατασκευή αντιγράφου ελληνοσκυθικού τόξου μετά ξύλινου στελέχους και οργανικής εξωτερικής ενίσχυσης (διαστάσεις προσωπικές)

- 1 λιναρένια χορδή
- 1 χορδή από darkon
- 3 βέλη με μπανανοειδές φτέρωμα (διαστάσεων 28”)
- 3 βέλη με καλαμένιο στέλεχος και μεσαιωνική μπρούτζινη αιχμή (διαστάσεων 28”)
- 6 βέλη με στέλεχος από ανθρακονήματα σειρά Predator 700

Παραλαβή τόξου κ. Διαμαντόπουλου για επισκευή αυτού.

Συμμετοχή στην αναπαράσταση μάχης στην πόλη της Acquileia


ΕΝΑΣ "EΛΛΗΝΑΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ" ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ Ή ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ...ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΟΣ

afisa

H "EΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" εκπροσωπήθηκε από το Μέλος των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" Εμμ. Γεωργόπουλο στην αναπαράσταση της μάχης της Aquileia, μία μεγάλη τριήμερη διοργάνωση η οποία έγινε με ιδιαίτερη λαμπρότητα από 29ης Ιουνίου έως 1η Ιουλίου 2012, στην ομώνυμη πόλη της Β. Ιταλίας η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με την Σλοβενία. 

gra

Η "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" επιδιώκει την συμμετοχή των Μελών των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" σε Αποστολές Εξωτερικού ώστε να αναπτύσσονται οι εφιπποτοξοτικές εμπειρίες των Μελών μας, να διασυνδέονται με ξένους ομότεχνους και να παραγάγουμε εφιπποτοξοτικό Πολιτισμό όπως προβλέπεται από το Καταστατικό μας.    Έτσι, για τρίτη φορά μέσα σε δύο μήνες (Κωνσταντινούπολη, Αμάσεια, Aquileia) η "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" εκπροσωπήθηκε επιτυχώς σε Αποστολή Εξωτερικού προωθώντας το εφιπποτοξοτικό αντικείμενό μας και παράγοντας Πολιτισμό δια του Μέλους μας Εμμ. Γεωργόπουλου (φωτογραφία παραπλεύρως, από την διοργάνωση) ο οποίος ερευνά την κατασκευή του Ελληνο-σκυθικού Τόξου και, ήδη, έχει κατασκευάσει αρκετά καλά δείγματα, τα οποία δοκιμάζει σε κάθε ευκαιρία όπως έκανε και στην Aquileia, προσφάτως.

428900_160869934047235_1435448479_n

     Η συγκεκριμένη αναπαράσταση μιας από τις πλέον σημαντικές μάχες της εποχής της μεταχριστιανικής βαρβαρότητας, ήταν πολυάνθρωπη και ιδιαιτέρως σοβαρή. Έλαβαν μέρος περισσότεροι των 400 (!) αναπαραστατών με ενδυμασίες και οπλισμό εποχής,  προκαλώντας επιστημονικό και δημοσιογραφικό ενδιαφέρον!

IMAG0153

H παρουσίαση με τα ανακατασκευασμένα τόξα

    Από πλευράς εφιπποτοξοτικού ενδιαφέροντος, όπως ήταν φυσικό, η συγκεκριμένη διοργάνωση είχε πολύ υψηλό "πήχυ"  και αυτό απετέλεσε και την πρόκληση της συμμετοχής μας. Οι διοργανωτές είχαν απαιτήσει μεγάλη ακρίβεια στα πάντα και αυτό φαίνεται ότι εξασφάλισε εκ των προτέρων το Μέλος μας ώστε να γίνει αποδεκτός στην ιστορική, αυτή, αναπαράσταση!

aaaaaIMAG0199

H Aquileia (στην τοπική διάλεκτο  Acuilee/Aquilee/Aquilea, στην γειτονική βενετσιάνικη διάλεκτο Aquiłeja/Aquiłegia, στα Σλοβενικά Oglej) είναι μία αρχαία ρωμαϊκή πόλη με στρατηγική σημασία η οποία βρίσκεται στη «κεφαλή» της Αδριατικής, στο όριο της τοπικής λιμνοθάλασσας και περίπου 10 χιλιόμετρα από τις ακτές, στις όχθες του ποταμού Natiso (ή Natissa, όπως ονομάζεται σήμερα) με πληθυσμό 3500 κατοίκων. Στο σύγχρονο θυρεό της διακρίνουμε τον ρωμαϊκό αετό ο οποίος συμβολίζει το ιστορικό παρελθόν της παραμένοντας ένας από τους πλέον σημαντικούς αρχαιολογικούς τόπους της σημερινής Ιταλίας.

ASDENA

H μάχη για την επικράτηση : Την Κυριακή 1η Ιουλίου στις πέντε το απόγευμα, στον αρχαιολογικό χώρο της Aquileia, ανεβίωσε η μεγάλη μάχη των Ρωμαίων εισβολέων εναντίον των Κελτών κατοίκων της.


ASDEN


Τετρακόσιοι πολεμιστές και αρκετοί Ίπποι "αναμετρήθηκαν" για την κυριαρχία στη περιοχή κι ανάμεσά τους κι ο "ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ" Εμμανουήλ Γεωργόπουλος ως στρατιώτης της μικρής ομάδος Κελτών Τοξοτών Teuta Lingones.

IMAG0201

O "EΛΛHNAΣ KENTAYΡOΣ" εμφανίσθηκε με λιτή κελτική ενδυμασία ραμμένη βάσει ιστορικών πηγών από βαμβάκι και μαλλί, οπλισμένος με κελτικό τόξο και βέλη, με υφασμάτινη φαρέτρα, μαχαίρι και σπαθί πεζικάριου, ασκεπής και ανυπόδητος.

territorio_aquileia

ASDENAA

Βεβαίως, οι Ρωμαίοι τελικώς θα κατακτήσουν την Aquileia  αλλά η ιστορική μνήμη θα παραμένει ελεύθερη να αναπαριστά τις σημαντικές στιγμές της ανθρωπότητος, με την ακρίβεια κι επιτυχία που σημειώθηκαν και στη συγκεκριμένη διοργάνωση! Η "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" και οι "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" συγχαίρουν το αγαπητό Μέλος μας για την συμμετοχή του και την εκπροσώπησή μας σε μία τόσο σημαντική αλλά και διδακτική διοργάνωση, ελπίζοντας ότι τον επόμενο χρόνο θα μπορέσουν να παρευρεθούν περισσότερα Μέλη μας.

afsatra


ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΙΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ AQUILEIA, ΙΤΑΛΙΑ, 29η ΙΟΥΛΙΟΥ – 1η ΙΟΥΛΙΟΥ 2012
             Aναδημοσίευση από το : http://www.horsebackarcherygr.blogspot.gr/2012/07/oi-e.html
             Εκπρόσωπος-μετασχών : Εμμανουήλ Γεωργόπουλος

Tο βίντεο της μάχης την 1η Iούλη 2012
     H "EΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" εξεπροσωπήθη υπό του Μέλους των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" Εμμανουήλ  Γεωργοπούλου κατά την ιστορικήν αναπαράστασιν της Μάχης της Aquileia η οποία έλαβεν χώραν εις την ομώνυμον ιταλικήν πόλιν με ιδιατέραν λαμπρότητα και εντός του ιστορικού αρχαιολογικού χώρου ένθα διεξήχθη η ιστορική μάχη.  Η διοργάνωσις παρέσχεν σημαντικά συμπεράσματα περί του τρόπου διοργανώσεως αναλόγων αναπαραστατικών εγχειρημάτων, ωφέλησε δε μεγάλως τον μετασχόντα εκπρόσωπόν μας ο οποίος εδοκίμασε το παρ’ αυτού ανακατασκευαζόμενον Ελληνο-σκυθικόν Τόξον υπό πραγματικάς συνθήκας μάχης εν πεδίω.  Ο μη αγωνιστικός χαρακτήρ ταύτης της διοργανώσεως και η χαλαρότης της συμμετοχής, ο μεγάλος αριθμός των συμμετασχόντων διακεκριμένων αναπαραστατών και η μετ’  αυτών και των Οργανισμών των δικτύωσις, η συνεχής εγκαταβίωσις και δράσις εντός ενός εκ των πλέον ιστορικών αρχιολογικών χώρων της Ευρώπης (ειδικώς παραχωρηθείς υπό της οικείας Αρχαιολογικής Αρχής δια το εγχείρημα) απετέλεσαν τα διδακτικά πλεονεκτήματα προς το Μέλος μας και δι αυτού προς ημάς.

      Η «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» εκφράζει την ευαρέσκειά της προς τον Εφιπποτοξότην Εμμανουήλ Γεωργόπουλον δια την επαξίαν εκπροσώπησιν των «ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ» εις την εκεί διοργάνωσιν, μάλιστα επιδείξας και δοκιμάσας το υπ΄ αυτού κατασκευασθέν Τόξον υπό πραγματικάς συνθήκας μάχης, αλλά και δια τας σημαντικάς πληροφορίας τας οποίας μετέφερεν εις ημάς περί μιας, τοιαύτης, εκδηλώσεως με αρχαιολογικήν σημαντικότητα.

Oλοκλήρωση ανακατασκευής τόξου κ. Kασφίκη και πειραματικές δοκιμές αυτού.Tην σημερινή ημέρα και μετά από σχεδόν ένα μήνα εργασίας, ολοκληρώθηκε το τόξο του κ. Kασφίκη. Mετά το τέλος λοιπόν των εργασιών, το τόξο πήρε το δρόμο του πεδίου τοξοβολίας των ”Archieri Ariosti” στα τείχη της πόλης της Φερράρας και συντροφία με τον δάσκαλό μου Stefano Benini δοκιμάστηκε κάνοντας χρήση των βελών που ο ίδιος ο κ. Kασφίκης μου ζήτησε να του κατασκευάσω.Tο τόξο του κ. Kασφίκη, η τρίτη ανακατασκευή, με το δυναμόμετρό μου με την λιναρένια χορδή που κατασκεύασα έδειξε 45 λίμπρες σε έκταση 28” και υπολογίζεται να κρατήσει τις 40-43 ακόμα και μετά από χρόνια χρήσης. Eπισυνάπτεται και η σχετική φωτογραφία.Tέλος μετά τις βαλιστικές μελέτες στο πεδίο βολής με βέλη carbon σειρά Predator 700 με 80αρα αιχμή το τόξο ακουμπούσε τα 154fps σταθερά για δέκα συναπτές βολές με άνοιγμα 28”. Eνώ με ξύλινα βέλη από κέδρο με 90αρα αιχμή το τόξο στην συνέχεια για δέκα συναπτές βολές με άνοιγμα 28” απέδωσε τα 144fps.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε σε αυτή την σελίδα...

Aνάληψη ανακατασκευής εκ μέρους κ. Kασφίκη


- Kατασκευή αντιγράφου ελληνοσκυθικού τόξου μετά ξύλινου στελέχους και οργανικής εξωτερικής ενίσχυσης (διαστάσεις προσωπικές)

- 1 λιναρένια χορδή
- 1 χορδή από darkon
- 10 βέλη με μπανανοειδές φτέρωμα (διαστάσεων 28”)
- 10 βέλη με καλαμένιο στέλεχος και μεσαιωνική μπρούτζινη αιχμή (διαστάσεων 28”)

Δοκιμές τόξου και βελών σε πραγματικές συνθήκες.
Aνάληψη ανακατασκευής τόξου εκ μέρους κ. Bρεττάκη

Oλοκλήρωση ανακατασκευής τόξου κ. Διαμαντόπουλου και πειραματικές δοκιμές αυτού.

Aνάληψη ανακατασκευής εκ μέρους κ. Διαμαντόπουλου