Hμερολόγιο μελετών, κατασκευών και πειραμάτων

Όσο μεγαλύτερος είναι ο άνθρωπος, τόσο πιο εύκολα τον βρίσκει το βέλος της επικρίσεως και της κακολογίας.

Θερμοπύλες 480 π.X.
Θεσπιέων επίγραμμα

"Άνδρες τοι ποτ' έναιον υπό κροτάφοις Ελικώνος, λήματα των αυχεί Θεσπιάς ευρύχορος"
(Αυτοί οι άνδρες κατοικούσαν στους πρόποδες του Ελικώνα, για το θάρρος του περηφανεύεται ο πλατύς κάμπος των Θεσπιών)

O γράφων ως ενεργό μέλος:

Αποστολή και παραλαβή βελών κυνηγίου κ. Φώτογλου


Τα βέλη κατόπιν συνενοήσεως με τον Κ. Φώτογλου, αποστάλησαν την Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013 και παραδώθηκαν σήμερα Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013 σε διεύθυνση επιλογής του…

Oλοκλήρωση κατασκευής βελών κυνηγίου κ. Φώτογλου


Ολοκληρώθηκε η κατασκευή των βελών του Κ. Φώτογλου.
- Έγινε χρήση κέδρινων βεργών 45/50 lbs κυνηγετικού προφίλ.- Συλλεκτικές πλέον αιχμές Zwickey Black Diamond Broad-heads 11/32 των 136 γρ.

Τα βέλη ετοιμάστηκαν με διχρωμία φτερών και ενισχυμένο πυθμένιο με σταθεροποιημένες μύτες.Τέλος έγινε και η κατασκευή των δύο συνθετικών χορδών, πολλαπλών ινών για αντοχή στην χρήση. Και του δώρισα ένα επιπλέον εκπαιδευτικό βέλος για κυνήγι για τις δοκιμές και ένα ανταλλακτικό βέλος άνευ αιχμής.

Τέλος τα βέλη κατόπιν συνενοήσεως με τον Κ. Φώτογλου, αποστάλησαν την Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013, 9:46:00 πμ και παραδώθηκαν την Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013.

Aνάληψη κατασκευής βελών εκ μέρους κ. Kασφίκη


- 12 βέλη με μπανανοειδή φτέρωμα (διαστάσεις 25”)
- ορισμένα επιπρόσθετα ξύλινα πυθμένια
- ζευγάρι επιπρόσθετες αιχμές

Καθαρισμός χώρου εργασίας & δημιουργία καταλόγου περιεχομένων


Αν και η θερμοκρασία ήταν απαγορευτική για βολές αποφασίσαμε με τον Stefano Benini να καθαρίσουμε και να ευρετηριοποιήσουμε εργαλεία, πρώτες ύλες, περιεχόμενα και λοιπά αντικείμενα που βρισκόντουσαν στον χώρο εργασίας μας.Μετά από αρκετά χρόνια απομακρύνθηκαν όλα από το εσωτερικό, καθαρίστηκαν, ξεχωρίστηκαν και καταγράφησαν όλα τα περιεχόμενα του εργαστηρίου.Μετά από 6 ώρες κοπιαστικής εργασίας, εύρεση αντικειμένων που αγνοούσαμε την ύπαρξή τους και απομάκρυνση παλαιών και άχρηστων αντικειμένων, ο χώρος εργασίας μας ανακουφισμένος, είναι έτοιμος πλέον για νέες επιχειρισιακές δραστηριότητες.

Aνάληψη κατασκευής βελών εκ μέρους κ. Φώτογλου


- 6 βέλη με κυνηγετική αιχμή και ξύλινο στέλεχος (διαστάσεις 28”)
- επιπρόσθετο βέλος (διαστάσεις 28”) άνευ αιχμής
- επιπρόσθετα φτερά
- 2 νέες συνθετικές χορδές ενισχυμένες 62”

Βελών χειμωνιάτικες προετοιμασίες
Με απαγορευτικές θερμοκρασίες για τα ξύλινα τόξα και τους τοξότες (-5’C και σχεδόν 95% υγρασία) αποφάσισα να μείνω και να ξεκινήσω να ετοιμάζω τα βέλη της ανοιξιάτικης και καλοκαιρινής περιόδου.

Carnevale Rinascimentale a Ferrara 2013


Μέσα στην καρδία του Ιταλικού καρναβαλιού και εν όψει της ερχόμενης περιόδου του φημισμένου Palio αποφασίστηκε η διοργάνωση μιας παρουσίασης και εκθέσεως κουστουμιών εποχής από πλευράς των ομάδων που θα συμμετέχουν στην φετινή έκδοσή του.

Συντροφία με τον Stefano Benini και αψηφώντας όσο ήταν αυτό δυνατό το ψύχος, εκθέσαμε στην κεντρική πλατεία της Φερράρα τα κατασκευασμένα τόξα μας και απαντούσαμε στις ερωτήσεις των επισκεπτών.Ήταν από τις λίγες φορές που βρησκόμασταν μπροστά σε κοινό και ξεκινούσαμε την κατασκευή νέων τόξων με την βοήθεια των παραδοσιακών μας εργαλείων και αποτελώντας αντικείμενο περιέργειας για όλους τους περαστικούς.Περισσότερες φωτογραφίες εδώ...

Aνάληψη κατασκευής βελών εκ μέρους κ. Kασφίκη


- 12 βέλη με μπανανοειδή φτέρωμα (διαστάσεις 25”)
- 12 βέλη με καλαμένιο στέλεχος και μεσαιωνική αιχμή (διαστάσεις 25”)
- 100 επιπρόσθετα ξύλινα πυθμένια
- 22 επιπρόσθετες μπρούτζινες μεσαιωνικές αιχμές

Aνάληψη κατασκευής βελών εκ μέρους κ. Φώτογλου


- 3 βέλη με μπανανοειδές φτέρωμα (διαστάσεις 28”)
- 3 βέλη με καλαμένιο στέλεχος και μεσαιωνική αιχμή (διαστάσεις 28”)
- 6 βέλη με ανθρακονηματικό στέλεχος (διαστάσεις 28”)

Tα βέλη αποστάλησαν συντροφιά με το τόξο του.

Aναδημοσίευση ανάρτησης αποτελεσμάτων βελών


Pasted Graphic

Ο Συνασκούμενος και ερασιτέχνης ανακατασκευαστής τοξοτικού εξοπλισμού Εμμ. Γεωργόπουλος, κατάφερε να κατασκευάσει δύο τύπους χειροποίητων ξύλινων παραδοσιακών βελών, προοριζόμενους να χρησιμοποιηθούν κατά τις Προπονήσεις και τις αγωνιστικές ημερίδες της Ομάδος μας.


Pasted Graphic 1
Pasted Graphic 2


Ο εν λόγω Συνασκούμενος ο οποίος σπούδασε Ιατρική και ζει στην Ιταλία, ασχολείται εντατικά με την ιστορική ανακατασκευή αρχαίων Τόξων και ήδη κατάφερε μία αναστατική κατασκευή του Ελληνο-σκυθικού Τόξου το οποίο δοκιμάζεται συστηματικά προκειμένου να αρχίσει η χειροποίητη, μεν, μαζική, δε παραγωγή του και την όλη μελέτη του την είχαμε δημοσιεύσει παλιότερα στο Ιστολόγιό μας.

Tα προτεινόμενα βέλη.

Pasted Graphic 3

Έτσι, κατά το τελευταίο ταξίδι του στην Αθήνα μας, άφησε προς δοκιμή δείγματα των βελών που κατασκεύασε καθώς και έναν τύπο βιομηχανικού ανθρακονηματικού βέλους πολλαπλών χρήσεων που ο ίδιος δοκίμασε και θεώρησε κατάλληλο για τις Προπονήσεις των «ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ».

1

Τους τρεις τύπους βελών που μας προτείνει προς χρήση ο αγαπητός Συνασκούμενος Εμμ. Γεωργόπουλος, τους δοκιμάσαμε με Τόξο “KASSAI” Falcon II 38#, σε βεληνεκές 10 μέτρων, με στόχο μπαλλάκι αντισφαιρίσεως διαμέτρου 6 εκτμ., ανανεούμενο μετά από κάθε επιτυχή βολή ώστε να είναι καινουργές και ισοδύναμα ανθιστάμενο στη διάτρηση. Τα αποτελέσματα των δοκιμών μας αναφέρονται εν συνεχεία.

______________________

5

1. ΞΥΛΙΝΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΒΕΛΟΣ ΚΑΜΠΥΛΟΥ ΠΤΕΡΩΜΑΤΟΣ.

V6

V4


18

Είναι κατασκευασμένο από συμπαγές ξύλο. Έχει συνολικό μήκος 783 χστμ. και διάμετρο 7 χστμ. Φέρει βιομηχανική μεταλλική εκπαιδευτική αιχμή μήκους 40 χστμ. και πτέρωμα μήκους 135 χστμ. Άριστη πτητική συμπεριφορά, ταχύτατη ευθυγράμμιση, υψηλή ευθυβολία (επιτυχία πλέον του 85% επί του στόχου) εκρηκτική διατρητικότητα με διαμπερή διαπέραση του στόχου και επιπλέον διαπέραση 3 εκτμ. σε σκληρή μάζα ψάθας. Τροχιά εύκολα προβλέψιμη με επαναλαμβανόμενη ακρίβεια. Επειδή το πυθμένιό του, ως εκ της εφαρμογής του, γεννά υποψία μειωμένης σταθερότητος το βέλος εβλήθη σε σκληρή ψάθινη επιφάνεια από απόσταση 5 μέτρων 10 φορές χωρίς καμία ένδειξη αποσταθεροποιήσεως του πυθμενίου. Κατασκευαστικό μειονέκτημα (εύκολα αποκαθιστάμενο με χρήση λίμας) η πολύ στενή σχισμή του πυθμενίου που παρεμποδίζει την ασφαλή και εύκολη εγκαθίδρυση επί της χορδής.

______________________

17

2. ΞΥΛΙΝΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΒΕΛΟΣ ΓΩΝΙΩΔΟΥΣ ΠΤΕΡΩΜΑΤΟΣ.

V1


V54

Είναι κατασκευασμένο από καλάμι. Έχει συνολικό μήκος 835 χστμ. και διάμετρο 7 χστμ. Φέρει χειροποίητη, τετράεδρη, σφυρήλατη,  μεταλλική αιχμή μήκους 44 χστμ. και πτέρωμα μήκους 95 χστμ. Άριστη πτητική συμπεριφορά, ταχύτατη ευθυγράμμιση, υψηλή ευθυβολία (επιτυχία πλέον του 90% επί του στόχου) εκρηκτική διατρητικότητα με διαμπερή διαπέραση του στόχου και επιπλέον διαπέραση 4 εκτμ. σε σκληρή μάζα ψάθας. Τροχιά εύκολα προβλέψιμη με επαναλαμβανόμενη ακρίβεια. Πολύ καλοσχηματισμένη σχισμή εγκαθιδρύσεως επί της χορδής.

______________________


V2


3. ΑΝΘΡΑΚΟΝΗΜΑΤΙΚΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΒΕΛΟΣ “Predator II”


V3


     Bλ.: http://www.carbonexpressarrows.com/

8

Ο Συνασκούμενος Εμμ. Γεωργόπουλος μας προτείνει το εν λόγω ανθρακονηματικό βιομηχανικό βέλος βάσει των δικών του εμπειριών ως κατάλληλο να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της Ομάδος μας. Πράγματι, κατά τις δικές μας δοκιμές, το αναγνωρίσαμε ως καλό και αρκετά ανθεκτικό (παρά την ανθρακονηματική του υφή…) αλλά δεν βρήκαμε να διαθέτει παρά ελάχιστα από τα προτερήματα των παραπάνω δύο χειροποίητων παραδοσιακών βελών του Συνασκουμένου μας, ενώ η διατρητικότητά του ήταν σαφώς κατώτερη των προσδοκιών μας. Μόνο του πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα προσαρμογής ελαστικής τάπας (3c) αντί μεταλλικής αιχμής (3b) ώστε να λειτουργεί ως κρουστικό και όχι ως διατρητικό σε ανάλογες χρήσεις. Παρά ταύτα θεωρούμε ότι θα μπορούσε να εξυπηρετήσει όσους επιμένουν σε ανθρακονηματικά βέλη στις, κατά μόνες, Προπονήσεις τους, εφ΄ όσον εφεξής μόνον ξύλινα Παραδοσιακά βέλη θα γίνονται δεκτά στις Προπονήσεις της Ομάδος μας από 1ης Σεπτεμβρίου 2012.

12

ΕΠΙΜΕΤΡΟ


m


Κατόπιν όλων των παραπάνω αποτελεσμάτων, εγκρίνουμε και συνιστούμε τα δύο παραδοσιακά, χειροποίητα, ξύλινα βέλη που κατασκευάζει ο Συνασκούμενος Εμμ. Γεωργόπουλος από τον οποίον άμεσα μπορείτε να ζητήσετε να σας προμηθεύσει επικοινωνώντας μαζύ του στην ηλεκτρονική διεύθυνση anthropomastoras@gmail.com . Πραγματικά, το ποσοστό ευστοχίας και η, εκ των προτέρων, αίσθηση επιτυχίας κάθε βολής είναι μοναδικές εμπειρίες!

Aναδημοσίευση από το http://www.horsebackarcherygr.blogspot.gr/2012/08/blog-post_9259.html