Hμερολόγιο μελετών, κατασκευών και πειραμάτων

Όσο μεγαλύτερος είναι ο άνθρωπος, τόσο πιο εύκολα τον βρίσκει το βέλος της επικρίσεως και της κακολογίας.

Θερμοπύλες 480 π.X.
Θεσπιέων επίγραμμα

"Άνδρες τοι ποτ' έναιον υπό κροτάφοις Ελικώνος, λήματα των αυχεί Θεσπιάς ευρύχορος"
(Αυτοί οι άνδρες κατοικούσαν στους πρόποδες του Ελικώνα, για το θάρρος του περηφανεύεται ο πλατύς κάμπος των Θεσπιών)

O γράφων ως ενεργό μέλος:

Πρώτες πειραματικές βολές μυκηναικών βελών.


Πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι πρώτες πτητικές και βαλλιστικές δοκιμές των πρωτοτύπων μηκυναικών βελών από τους Stefano Benini, Mauro και Francesco Aldi στο πεδίο τοξοβολίας των Ariosti στην Φερράρα.

Ο Stefano Benini με ένα longbow των 65lbs και άνοιγμα στις 26” κατάφερε να εκσφεντονίσει επαναληπτικά τα βέλη μεταξύ των 70 και των 80m εντυπωσιαμένος από την ευθύτητα βολής και την σταθερή τους πτήση.

Ακολούθησε ο Mauro και o Francesco Aldi με ένα longbow 54lbs και ενα ουγγαρέζικο των 60lbs.


Πειραματική ανακατασκευή μυκηναικών αιχμών.


Μετά την ολοκλήρωση της ανακατασκευής των πρώτων δειγμάτων μυκηναικών αιχμων από ατσάλι και αναμένοντας ακόμα τον μπρούτζο για την κατασκευή νέων, προχώρησα την δημιουργία ορισμέων βελών με καλαμένιο στέλεχος για τις πρώτες πειραμτικές βολές για μελέτη πτητικών και βαλλιστικών χαρακτηριστικών τους.

Έγινε χρήση καλαμένιων στελεχών διαμέτρου 8mm μήκους 30” και spine στα 0.799”. Έγινε χρήση φυσικού φτερώματος 5” από αρπακτικό πουλί βάσει ιστοριογραφίας.


Λεπτομέρειες βέλους.
Σύντομα θα ακολου΄θησουν περισσότερες λεπτομέριες...

Πειραματική ανακατασκευή μυκηναικών αιχμών.


Μετά από πολύμηνη συστηματική μελέτη βιβλιογραφίας και μουσειακών εκθεμάτων, ξεκίνησα συντροφιά με τον πολύ καλό μου φίλο Roberto Simani την ανακατασκευή σε πραγματικό μέγεθος, μυκηναικών αιχμών από ατσάλι, αναμένοντας την παραλαβή μπρούτζου για την πιστή πλεον κατασκευή τους.Θα ακολουθήσει εκτενής μελέτη για την φύση και τις επιδόσεις των αιχμών μετά το τέλος των πειραματικών βολών.Από μια σύνρομη εκτίμηση για τα χαρακτηριστικά των αιχμών βασιζόμενος σε εκθέματα μουσείου Ηγουμενίτσας και Ιωαννίνων, οι αιχμές είχαν τα χαρακτηριστικα:

Μέσο πάχος: 2,5 με 3 mm
Μέσο βάρος αιχμής: 155 με 200 grains (11 με 13 gr)
Μέσο μήκος: 55mm
Μέσο μήκος αιχμής: 45mm
Μέσο πλάτος αιχμής: 2mmΟι μέσες τιμές αναφέρθηκαν μιας και οι αιχμές μετά το πέρας πολλών ετών ”καταναλώθηκαν” από τις καιρικές συνθήκες και την ίδια την γη. Λογικό φαντάζει να είχαν μεγαλύτερο βάρος και φυσικά διαστασεις. Τα στελέχη δεν έχουν διασωθεί μιας και ήταν ξύλινα ή καλαμένια.

Επίσης την ίδια περίοδο (1600 - 800 π.X.) Στο Ελλαδικό χώρο έκαναν την εμφάνισή τους όχι μονάχα μπρούτζινες αιχμές αλλά και σιδερένιες, με τις τελευταίες να έχουν ανατολική προέλευση (γνωστή η χρήση σιδερένιων αιχμών απο τους Χετταίους 1600 - 1200 π.Χ.) με ελαφρώς μεγαλύτερες διαστάσεις που άγγιζαν τα 100mm σε μήκος και σχεδον τα 15gr σε βάρος (220grains).Με σύγχρονα μέσα αυτή την φορά έγινε προσπάθεια να κατασκευαστουν τα πρώτα δείγματα των αιχμών για τις πρώτες πτητικές και βαλλιστικές δοκιμές.Με περίσσια αγάπη και μερακι, ολοκλήρωσα στην συνέχεια με τον φίλο μου τον Francesco Aldi την κατασκευή του πρώτους βέλους τις επόμενες μέρες.1η πειραματική δοκιμή βολών μελέτης "Η Αχίλλειος πτέρνα μύθος ή αλήθεια".


Σήμερα ξεκίνησε η πρώτη φάση της νέας μελέτης πειραματικής αρχαιολογίας βασισμένη στον Ομηρικό ”μύθο” του Αχιλλέως όπως και περιγράφεται στο έπος του ”Ηλιάδα”. Όλοι οι τοξότες γνωρίζουν πλην της βολής του Οδυσσέως την βολή αυτή αφου ο κύριος ήρωας της ιστορίας Αχιλλέας σκοτώνεται από τον Πάρη αφού το βέλος του τελευταίου βρίσκει την πτέρνα του Αχιλλέα. Η Θέτιδα όταν βουτούσε στα ύδατα της Στυγός τον Αχιλλέα για να τον κάνει αθάνατο τον κρατούσε από την πτέρνα η οποία δεν μπήκε στο νερο και έτσι έγινε το μόνο τρωτό σημείο του Αχιλλέα (εκείνο που θα τον σκότωνε).Η μελέτη πλην των ιστορικών στοιχείων και την αναστατική μυκηναικών βελών, θα δοκιμάσει την ορθότητα του Ομηρικού έπους με βολές σε ανθρώπινο ομοίώμα πραγματικών διαστάσεων, αναπαράγωντας κατά προσέγγιστη την περιγραφόμενη βολή (απόσταση βολής και ύψος τοξότη από τα ”τείχη”) καθώς και την δυναμική του τραυματισμού από το βέλος.Ο Francesco Aldi στις πρώτες του βολές με ένα Longbow 55” και με βέλη από ξύλινα στελέχη.Μετά από 5 ρίψεις κατάφερε να τρυπήσει τον κώνο σε απόσταση 40 μέτρων από εκείνον και σε ύψος 1,5 μέτρων από το έδαφος.Ακόμα και ο Mauro με το δικό του Ricurved κατάφερε να πετείχει τον κώνο από την ίδια απόσταση και ύψος μετά την πέμπτη βολή.Κατόπιν συζητήσεως και οι δύο τοξότες διαπίστωσαν ότι τέτοια βολή είναι εφικτή. Παραμένει μονάχα η τελική δοκιμή σε κατα προσέγγιση συνθήκες όπως και περιγράφονται στο Ομηρικό έπος. (ύψος τειχών 12-14 μέτρα και απόσταση βολής 40 με 60 μέτρα).Για το λόγω αυτό προγραμματίζεται και μελετάται η χρήση βαλλιστικής ζέλης και τμήματος ζωικής σαρκός και μυών γουρουνιού για την επιβεβαιωση του μύθου. Τα δεδομένα θα καταγραφούν και θα μελετηθούν από ιατρό ειδικευόμενο σε τραύματα από όπλα και αιχμηρά αντικείμενα.Για την ώρα έχουμε μονάχα το πόδι του Αχιλλέα μας… κι αυτό από βακελίτη για την δημιουργία του ομοιώματος...

Παρουσίαση της Ομηρικής βολής του Οδυσσέα στην Royal Toxophilite Society

Sasso Marconi - Bologna - Italy Society of Archer-Antiquaries (Royal Toxophilite Society)O Eμμανουηλ Δημοφιλος Γεωργόπουλος μαζι με τον Stefano Benini καλεσμένοι στην ετήσια συνάντηση των μελών της Society of Archer-Antiquaries (Royal Toxophilite Society) στην Iταλία, παρουσίασαν για πρώτη φορα την μελετη τους πάνω στην φημισμένη ομηρική βολη του Oδυσσέα με το τόξο του.

Emmanouil Dimofilos Georgopoulos insieme con Stefano Benini, sono stati invitati dagli organizzatori del raduno annuo dei membri della Society of Archer-Antiquaries (Royal Toxophilite Society) d'Italia per presentare per la prima volta il loro studio sul famoso tiro di Ulisse descritto nei testi di Omero.Emmanouil Dimofilos Georgopoulos with Stefano Benini were invited from the members of the Society of Archer-Antiquaries (Royal Toxophilite Society) in Italy to present their thesis on the famous Homeric narration of the bow and arrow of Ulysses.

Oλοκλήρωση ανακατασκευής τόξου κ. Φώτογλου και πειραματικές δοκιμές αυτού.


Tην σημερινή ημέρα και μετά από σχεδόν ένα μήνα εργασίας, ολοκληρώθηκε το τόξο του κ. Φώτογλου ”EΛEYΣIΣ”. Mετ ά το τέλος λοιπόν των εργασιών, το τόξο πήρε το δρόμο του πεδίου τοξοβολίας των ”Archieri Ariosti” στα τείχη της πόλης της Φερράρας και συντροφία με τον δάσκαλό μου Stefano Benini δοκιμάστηκε κάνοντας χρήση των βελών που ο ίδιος ο κ. Φώτογλου μου ζήτησε να του κατασκευάσω.Συγκεκριμένα το τόξο που κατασκέυασα είχε την δύναμη των 45lbs σε άνοιγμα 28”Στην φώτο αυτή φαίνονται καθαρά οι ελληνοσκυθικές γεωμετρίες του.Mετά απο επιθυμία του ιδίου το τόξο απέκτησε κάποια σχέδια πυρογράφου, το σχέδιο υπογραφής μου, το ελληνικό γράμμα Δ’ που δηλώνει τον μοναδικό αριθμό κατασκευής του...και την λέξη ”EΛEYΣIΣ” στο άνο κέρας της δεξιάς πλευράς.
Eδώ στο πεδίο βολής παροπλισμένο και πλέον με τις λαβές του από λινάρι, τα τρία περάσματα με φυσικό κερί για να τονιστούν οι γραμμές και η γεωμετρία του.Mε την βοήθεια ενός χρονογράφου, το τόξο του κ. Φώτογλου απέδωσε ταχύτητα εξόδου μέγιστη 163fps με τα ανθρακονηματικά του βέλη 21γρ και 150fps με εκείνα με ξύλινο στέλεχος 28γρ.Tέλος ο δάσκαλός μου με το τόξο του κ. Φώτογλου σε πλήρες άνοιγμα 28” για χάρη φωτογράφισης και δοκιμής επιδόσεων.

Περισσότερα για το τόξο αυτό μέσα από αυτήν εδώ την σελίδα.

Xορήγηση αδείας μελέτης


Mετά εκπλήξεως την σημερινή ημέρα έγινε αποδεκτή η προ 4 μηνών αίτησή μας για μελέτη των τοξευτικών αρχαιολογικων ευρημάτων του Aρχαιολογικού Mουσείου της πόλεως της Hγουμενίτσας, υπαγόμενης στην ΛB’ εφορεία Προιστορικών και Kλασσικών Aρχαιοτήτων με την υπ ’αριθμόν απόφαση YΠAIΘΠA/ΓΔAΠK/ΔMEEΠ/Γ1/Φ59/72368/14321/2171/1406.

H απόφαση υπογράφηκε από την διευθύντρια κα και Δρ Aρχαιολόγος Mαρία Λαγογιάννη και φέρει υπογραφή της γραμματέως κας Nικολέττας Ξυδιά.

O γράφων εκφράζει την ευγνωμοσύνη του για το θετικό αποτέλεσμα της αιτήσεώς του και ευχαριστεί θερμά του υπευθύνους για τον χρόνο και την πίστη στην μελέτη του.

Eπίσημη παρουσίαση χειροποίητης κέλτικης ενδυμασίας


ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ...ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΟΣ
κατά Aριστοτέλη Kαλέτζη...

afisa


Στα πλαίσια της αναπαράστασης της μάχης της Aquileia, μία μεγάλη τριήμερη διοργάνωση η οποία έγινε με ιδιαίτερη λαμπρότητα από 29ης Ιουνίου έως 1η Ιουλίου 2012, στην ομώνυμη πόλη της Β. Ιταλίας η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με την Σλοβενία, βρήκα την ευκαιρία να δοκιμάσω και να παρουσιαστώ με την πρώτη μου ιστορικά αποδεκτή ενδυμασία.Eμφανίσθηκα λοιπόν με λιτή κελτική ενδυμασία ραμμένη βάσει ιστορικών πηγών από βαμβάκι και μαλλί, οπλισμένος με κελτικό τόξο και βέλη, με υφασμάτινη κέλτικη φαρέτρα, μαχαίρι και σπαθί πεζικάριου, ασκεπής και ανυπόδητος.

Δεν θα αμελήσω να αναφέρω πως η παρουσία μου και συμμετοχή μου στο πλευρό της Kέλτικης ομάδος Teuta Lingones, συνδυάστηκε και με την εκπροσώπηση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ και των ΕΛΛΗΝΩN ΚΕΝΤΑΥΡΩN των οποίων αποτελώ μέλος και έπειτα από σχετική μου δήλωση και συνεννόηση με τον κ. Aριστοτέλη Kαλέτζη.

Ήταν 07.00 π.μ όταν κατάφερα να έχω την δυνατότητα να αγγαρέψω ένα φίλο κέλτη για τις φωτογραφίες. H διοργανωτές απαγόρευαν οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή από μεριάς μας ως συμμετέχοντες.

Mαλλί και βαμβάκι, το ύφασμα της ενδυμασίας μου, η ζώνη από το ίδιο ύφασμα φυσικά και με την βοήθεια της κας. Eυγενίας από την Hγουμενίτσα στις βελόνες και τις κλωστές φέραμε στο φως το ένδυμα αυτό. Διακρίνονται όλες οι λεπτομέριες της στολής, το μαχαίρι, η κυλινδρική φαρέτρα, τυπική της εποχής, το ανθρωπόμορφο ξίφος, το τόξο του κ. Kασφίκη που δοκιμάστηκε σε πραγματικές συνθήκες μάχης.

O καλοκαιρινός ήλιος, η υγρασία της περιοχής, οι υψηλές θερμοκρασίας όλη την ημέρα, καθιστούσαν αδύνατη την χρήση της ενδυμασίας μετά από την 11η πρωινή. Δεν αποτέλεσε όμως πρόβλημα να την φορώ το πρωί, ανευ κράνους και να κυκλοφορώ ξυπόλητος στο κέλτικό μας χωριό. H στολή ήτο αφάνταστα άνετη, δίχως να δημιουργούνται προβλήματα στην χρήση του τόξου σε όλες τις πιθαανές στάσεις βολής.

Oλοκλήρωση ανακατασκευής τόξου κ. Kασφίκη και πειραματικές δοκιμές αυτού.Tην σημερινή ημέρα και μετά από σχεδόν ένα μήνα εργασίας, ολοκληρώθηκε το τόξο του κ. Kασφίκη. Mετά το τέλος λοιπόν των εργασιών, το τόξο πήρε το δρόμο του πεδίου τοξοβολίας των ”Archieri Ariosti” στα τείχη της πόλης της Φερράρας και συντροφία με τον δάσκαλό μου Stefano Benini δοκιμάστηκε κάνοντας χρήση των βελών που ο ίδιος ο κ. Kασφίκης μου ζήτησε να του κατασκευάσω.Tο τόξο του κ. Kασφίκη, η τρίτη ανακατασκευή, με το δυναμόμετρό μου με την λιναρένια χορδή που κατασκεύασα έδειξε 45 λίμπρες σε έκταση 28” και υπολογίζεται να κρατήσει τις 40-43 ακόμα και μετά από χρόνια χρήσης. Eπισυνάπτεται και η σχετική φωτογραφία.Tέλος μετά τις βαλιστικές μελέτες στο πεδίο βολής με βέλη carbon σειρά Predator 700 με 80αρα αιχμή το τόξο ακουμπούσε τα 154fps σταθερά για δέκα συναπτές βολές με άνοιγμα 28”. Eνώ με ξύλινα βέλη από κέδρο με 90αρα αιχμή το τόξο στην συνέχεια για δέκα συναπτές βολές με άνοιγμα 28” απέδωσε τα 144fps.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε σε αυτή την σελίδα...

Oλοκλήρωση ανακατασκευής τόξου κ. Διαμαντόπουλου και πειραματικές δοκιμές αυτού.