Hμερολόγιο μελετών, κατασκευών και πειραμάτων

Όσο μεγαλύτερος είναι ο άνθρωπος, τόσο πιο εύκολα τον βρίσκει το βέλος της επικρίσεως και της κακολογίας.

Θερμοπύλες 480 π.X.
Θεσπιέων επίγραμμα

"Άνδρες τοι ποτ' έναιον υπό κροτάφοις Ελικώνος, λήματα των αυχεί Θεσπιάς ευρύχορος"
(Αυτοί οι άνδρες κατοικούσαν στους πρόποδες του Ελικώνα, για το θάρρος του περηφανεύεται ο πλατύς κάμπος των Θεσπιών)

O γράφων ως ενεργό μέλος:

Πρώτες πειραματικές βολές μυκηναικών βελών.


Πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι πρώτες πτητικές και βαλλιστικές δοκιμές των πρωτοτύπων μηκυναικών βελών από τους Stefano Benini, Mauro και Francesco Aldi στο πεδίο τοξοβολίας των Ariosti στην Φερράρα.

Ο Stefano Benini με ένα longbow των 65lbs και άνοιγμα στις 26” κατάφερε να εκσφεντονίσει επαναληπτικά τα βέλη μεταξύ των 70 και των 80m εντυπωσιαμένος από την ευθύτητα βολής και την σταθερή τους πτήση.

Ακολούθησε ο Mauro και o Francesco Aldi με ένα longbow 54lbs και ενα ουγγαρέζικο των 60lbs.


Πειραματική ανακατασκευή μυκηναικών αιχμών.


Μετά την ολοκλήρωση της ανακατασκευής των πρώτων δειγμάτων μυκηναικών αιχμων από ατσάλι και αναμένοντας ακόμα τον μπρούτζο για την κατασκευή νέων, προχώρησα την δημιουργία ορισμέων βελών με καλαμένιο στέλεχος για τις πρώτες πειραμτικές βολές για μελέτη πτητικών και βαλλιστικών χαρακτηριστικών τους.

Έγινε χρήση καλαμένιων στελεχών διαμέτρου 8mm μήκους 30” και spine στα 0.799”. Έγινε χρήση φυσικού φτερώματος 5” από αρπακτικό πουλί βάσει ιστοριογραφίας.


Λεπτομέρειες βέλους.
Σύντομα θα ακολου΄θησουν περισσότερες λεπτομέριες...

Πειραματική ανακατασκευή μυκηναικών αιχμών.


Μετά από πολύμηνη συστηματική μελέτη βιβλιογραφίας και μουσειακών εκθεμάτων, ξεκίνησα συντροφιά με τον πολύ καλό μου φίλο Roberto Simani την ανακατασκευή σε πραγματικό μέγεθος, μυκηναικών αιχμών από ατσάλι, αναμένοντας την παραλαβή μπρούτζου για την πιστή πλεον κατασκευή τους.Θα ακολουθήσει εκτενής μελέτη για την φύση και τις επιδόσεις των αιχμών μετά το τέλος των πειραματικών βολών.Από μια σύνρομη εκτίμηση για τα χαρακτηριστικά των αιχμών βασιζόμενος σε εκθέματα μουσείου Ηγουμενίτσας και Ιωαννίνων, οι αιχμές είχαν τα χαρακτηριστικα:

Μέσο πάχος: 2,5 με 3 mm
Μέσο βάρος αιχμής: 155 με 200 grains (11 με 13 gr)
Μέσο μήκος: 55mm
Μέσο μήκος αιχμής: 45mm
Μέσο πλάτος αιχμής: 2mmΟι μέσες τιμές αναφέρθηκαν μιας και οι αιχμές μετά το πέρας πολλών ετών ”καταναλώθηκαν” από τις καιρικές συνθήκες και την ίδια την γη. Λογικό φαντάζει να είχαν μεγαλύτερο βάρος και φυσικά διαστασεις. Τα στελέχη δεν έχουν διασωθεί μιας και ήταν ξύλινα ή καλαμένια.

Επίσης την ίδια περίοδο (1600 - 800 π.X.) Στο Ελλαδικό χώρο έκαναν την εμφάνισή τους όχι μονάχα μπρούτζινες αιχμές αλλά και σιδερένιες, με τις τελευταίες να έχουν ανατολική προέλευση (γνωστή η χρήση σιδερένιων αιχμών απο τους Χετταίους 1600 - 1200 π.Χ.) με ελαφρώς μεγαλύτερες διαστάσεις που άγγιζαν τα 100mm σε μήκος και σχεδον τα 15gr σε βάρος (220grains).Με σύγχρονα μέσα αυτή την φορά έγινε προσπάθεια να κατασκευαστουν τα πρώτα δείγματα των αιχμών για τις πρώτες πτητικές και βαλλιστικές δοκιμές.Με περίσσια αγάπη και μερακι, ολοκλήρωσα στην συνέχεια με τον φίλο μου τον Francesco Aldi την κατασκευή του πρώτους βέλους τις επόμενες μέρες.Αποστολή και παραλαβή βελών κυνηγίου κ. Φώτογλου


Τα βέλη κατόπιν συνενοήσεως με τον Κ. Φώτογλου, αποστάλησαν την Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013 και παραδώθηκαν σήμερα Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013 σε διεύθυνση επιλογής του…

Δοκιμή πειραματικών πύρινων βελών


Ολοκληρώθηκε το πρώτο τμήμα της πειραματικής αναστατικής τριών διαφορετικών ειδών φλεγόμενων βελών.Η διαδικασία αναστατικής βασίστηκε στην δημιουργία 3 πρωτοτύπων των φλεγόμενων βελών μεσαιωνικής περιόδου, όπως περιγράφονται στις ακουαρέλες από τα ερμάρια του Εθνικού Μουσείου της Ελβετίας στην Ζυρίχη και μελετήθηκαν από τον Ed Warner. (*) Η χρήση τους θα γίνει σε πραγματικά πηρά κατά την διάρκεια των εορτασμών των αγώνων τοξοβολίας στην περιοχή Lido di Pomposa του Comacchio στην επαρχία της Φερράρα τέλη του ερχόμενου Μάη.

(*)= Σύντομα θα ακολουθήσουν αναλυτικές οδηγίες ανακατασκευής αυτών και λοιπά χαρακτηριστικά τους. Στην πρώτη ανακατασκευή δοκιμάστηκαν μονάχα τα αναφλέξιμα υλικά κι όχι η αιχμή και τα στελέχη των βελών λόγω αστοχίας υλικών δεδομένης της κακοκαιρίας που επικρατούσε τις ημέρες δοκιμών.

Oλοκλήρωση κατασκευής βελών κυνηγίου κ. Φώτογλου


Ολοκληρώθηκε η κατασκευή των βελών του Κ. Φώτογλου.
- Έγινε χρήση κέδρινων βεργών 45/50 lbs κυνηγετικού προφίλ.- Συλλεκτικές πλέον αιχμές Zwickey Black Diamond Broad-heads 11/32 των 136 γρ.

Τα βέλη ετοιμάστηκαν με διχρωμία φτερών και ενισχυμένο πυθμένιο με σταθεροποιημένες μύτες.Τέλος έγινε και η κατασκευή των δύο συνθετικών χορδών, πολλαπλών ινών για αντοχή στην χρήση. Και του δώρισα ένα επιπλέον εκπαιδευτικό βέλος για κυνήγι για τις δοκιμές και ένα ανταλλακτικό βέλος άνευ αιχμής.

Τέλος τα βέλη κατόπιν συνενοήσεως με τον Κ. Φώτογλου, αποστάλησαν την Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013, 9:46:00 πμ και παραδώθηκαν την Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013.

Aνάληψη κατασκευής βελών εκ μέρους κ. Kασφίκη


- 12 βέλη με μπανανοειδή φτέρωμα (διαστάσεις 25”)
- ορισμένα επιπρόσθετα ξύλινα πυθμένια
- ζευγάρι επιπρόσθετες αιχμές

Aνάληψη κατασκευής βελών εκ μέρους κ. Φώτογλου


- 6 βέλη με κυνηγετική αιχμή και ξύλινο στέλεχος (διαστάσεις 28”)
- επιπρόσθετο βέλος (διαστάσεις 28”) άνευ αιχμής
- επιπρόσθετα φτερά
- 2 νέες συνθετικές χορδές ενισχυμένες 62”

Βελών χειμωνιάτικες προετοιμασίες
Με απαγορευτικές θερμοκρασίες για τα ξύλινα τόξα και τους τοξότες (-5’C και σχεδόν 95% υγρασία) αποφάσισα να μείνω και να ξεκινήσω να ετοιμάζω τα βέλη της ανοιξιάτικης και καλοκαιρινής περιόδου.

Δοκιμές τόξου και βελών σε πραγματικές συνθήκες.


Για μία ακόμα φορά, φίλοι και γνωστοί βρεθήκαμε στην επαρχία της Μπολώνιας για να δοκιμάσουμε τις αντοχές και βέλη μας στην δοκιμασία της φύσης στο πάρκο του Μοντεσόλε.


Oλοκλήρωση ανακατασκευής τόξου κ. Φώτογλου και πειραματικές δοκιμές αυτού.


Tην σημερινή ημέρα και μετά από σχεδόν ένα μήνα εργασίας, ολοκληρώθηκε το τόξο του κ. Φώτογλου ”EΛEYΣIΣ”. Mετ ά το τέλος λοιπόν των εργασιών, το τόξο πήρε το δρόμο του πεδίου τοξοβολίας των ”Archieri Ariosti” στα τείχη της πόλης της Φερράρας και συντροφία με τον δάσκαλό μου Stefano Benini δοκιμάστηκε κάνοντας χρήση των βελών που ο ίδιος ο κ. Φώτογλου μου ζήτησε να του κατασκευάσω.Συγκεκριμένα το τόξο που κατασκέυασα είχε την δύναμη των 45lbs σε άνοιγμα 28”Στην φώτο αυτή φαίνονται καθαρά οι ελληνοσκυθικές γεωμετρίες του.Mετά απο επιθυμία του ιδίου το τόξο απέκτησε κάποια σχέδια πυρογράφου, το σχέδιο υπογραφής μου, το ελληνικό γράμμα Δ’ που δηλώνει τον μοναδικό αριθμό κατασκευής του...και την λέξη ”EΛEYΣIΣ” στο άνο κέρας της δεξιάς πλευράς.
Eδώ στο πεδίο βολής παροπλισμένο και πλέον με τις λαβές του από λινάρι, τα τρία περάσματα με φυσικό κερί για να τονιστούν οι γραμμές και η γεωμετρία του.Mε την βοήθεια ενός χρονογράφου, το τόξο του κ. Φώτογλου απέδωσε ταχύτητα εξόδου μέγιστη 163fps με τα ανθρακονηματικά του βέλη 21γρ και 150fps με εκείνα με ξύλινο στέλεχος 28γρ.Tέλος ο δάσκαλός μου με το τόξο του κ. Φώτογλου σε πλήρες άνοιγμα 28” για χάρη φωτογράφισης και δοκιμής επιδόσεων.

Περισσότερα για το τόξο αυτό μέσα από αυτήν εδώ την σελίδα.

Δοκιμές τόξου και βελών σε πραγματικές συνθήκες.
Aνάληψη κατασκευής βελών εκ μέρους κ. Kασφίκη


- 12 βέλη με μπανανοειδή φτέρωμα (διαστάσεις 25”)
- 12 βέλη με καλαμένιο στέλεχος και μεσαιωνική αιχμή (διαστάσεις 25”)
- 100 επιπρόσθετα ξύλινα πυθμένια
- 22 επιπρόσθετες μπρούτζινες μεσαιωνικές αιχμές

Aνάληψη κατασκευής βελών εκ μέρους κ. Φώτογλου


- 3 βέλη με μπανανοειδές φτέρωμα (διαστάσεις 28”)
- 3 βέλη με καλαμένιο στέλεχος και μεσαιωνική αιχμή (διαστάσεις 28”)
- 6 βέλη με ανθρακονηματικό στέλεχος (διαστάσεις 28”)

Tα βέλη αποστάλησαν συντροφιά με το τόξο του.

Aνάληψη ανακατασκευής εκ μέρους κ. Φώτογλου


- Kατασκευή αντιγράφου ελληνοσκυθικού τόξου μετά ξύλινου στελέχους και οργανικής εξωτερικής ενίσχυσης (διαστάσεις προσωπικές)

- 1 λιναρένια χορδή
- 1 χορδή από darkon
- 3 βέλη με μπανανοειδές φτέρωμα (διαστάσεων 28”)
- 3 βέλη με καλαμένιο στέλεχος και μεσαιωνική μπρούτζινη αιχμή (διαστάσεων 28”)
- 6 βέλη με στέλεχος από ανθρακονήματα σειρά Predator 700

Aναδημοσίευση ανάρτησης αποτελεσμάτων βελών


Pasted Graphic

Ο Συνασκούμενος και ερασιτέχνης ανακατασκευαστής τοξοτικού εξοπλισμού Εμμ. Γεωργόπουλος, κατάφερε να κατασκευάσει δύο τύπους χειροποίητων ξύλινων παραδοσιακών βελών, προοριζόμενους να χρησιμοποιηθούν κατά τις Προπονήσεις και τις αγωνιστικές ημερίδες της Ομάδος μας.


Pasted Graphic 1
Pasted Graphic 2


Ο εν λόγω Συνασκούμενος ο οποίος σπούδασε Ιατρική και ζει στην Ιταλία, ασχολείται εντατικά με την ιστορική ανακατασκευή αρχαίων Τόξων και ήδη κατάφερε μία αναστατική κατασκευή του Ελληνο-σκυθικού Τόξου το οποίο δοκιμάζεται συστηματικά προκειμένου να αρχίσει η χειροποίητη, μεν, μαζική, δε παραγωγή του και την όλη μελέτη του την είχαμε δημοσιεύσει παλιότερα στο Ιστολόγιό μας.

Tα προτεινόμενα βέλη.

Pasted Graphic 3

Έτσι, κατά το τελευταίο ταξίδι του στην Αθήνα μας, άφησε προς δοκιμή δείγματα των βελών που κατασκεύασε καθώς και έναν τύπο βιομηχανικού ανθρακονηματικού βέλους πολλαπλών χρήσεων που ο ίδιος δοκίμασε και θεώρησε κατάλληλο για τις Προπονήσεις των «ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ».

1

Τους τρεις τύπους βελών που μας προτείνει προς χρήση ο αγαπητός Συνασκούμενος Εμμ. Γεωργόπουλος, τους δοκιμάσαμε με Τόξο “KASSAI” Falcon II 38#, σε βεληνεκές 10 μέτρων, με στόχο μπαλλάκι αντισφαιρίσεως διαμέτρου 6 εκτμ., ανανεούμενο μετά από κάθε επιτυχή βολή ώστε να είναι καινουργές και ισοδύναμα ανθιστάμενο στη διάτρηση. Τα αποτελέσματα των δοκιμών μας αναφέρονται εν συνεχεία.

______________________

5

1. ΞΥΛΙΝΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΒΕΛΟΣ ΚΑΜΠΥΛΟΥ ΠΤΕΡΩΜΑΤΟΣ.

V6

V4


18

Είναι κατασκευασμένο από συμπαγές ξύλο. Έχει συνολικό μήκος 783 χστμ. και διάμετρο 7 χστμ. Φέρει βιομηχανική μεταλλική εκπαιδευτική αιχμή μήκους 40 χστμ. και πτέρωμα μήκους 135 χστμ. Άριστη πτητική συμπεριφορά, ταχύτατη ευθυγράμμιση, υψηλή ευθυβολία (επιτυχία πλέον του 85% επί του στόχου) εκρηκτική διατρητικότητα με διαμπερή διαπέραση του στόχου και επιπλέον διαπέραση 3 εκτμ. σε σκληρή μάζα ψάθας. Τροχιά εύκολα προβλέψιμη με επαναλαμβανόμενη ακρίβεια. Επειδή το πυθμένιό του, ως εκ της εφαρμογής του, γεννά υποψία μειωμένης σταθερότητος το βέλος εβλήθη σε σκληρή ψάθινη επιφάνεια από απόσταση 5 μέτρων 10 φορές χωρίς καμία ένδειξη αποσταθεροποιήσεως του πυθμενίου. Κατασκευαστικό μειονέκτημα (εύκολα αποκαθιστάμενο με χρήση λίμας) η πολύ στενή σχισμή του πυθμενίου που παρεμποδίζει την ασφαλή και εύκολη εγκαθίδρυση επί της χορδής.

______________________

17

2. ΞΥΛΙΝΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΒΕΛΟΣ ΓΩΝΙΩΔΟΥΣ ΠΤΕΡΩΜΑΤΟΣ.

V1


V54

Είναι κατασκευασμένο από καλάμι. Έχει συνολικό μήκος 835 χστμ. και διάμετρο 7 χστμ. Φέρει χειροποίητη, τετράεδρη, σφυρήλατη,  μεταλλική αιχμή μήκους 44 χστμ. και πτέρωμα μήκους 95 χστμ. Άριστη πτητική συμπεριφορά, ταχύτατη ευθυγράμμιση, υψηλή ευθυβολία (επιτυχία πλέον του 90% επί του στόχου) εκρηκτική διατρητικότητα με διαμπερή διαπέραση του στόχου και επιπλέον διαπέραση 4 εκτμ. σε σκληρή μάζα ψάθας. Τροχιά εύκολα προβλέψιμη με επαναλαμβανόμενη ακρίβεια. Πολύ καλοσχηματισμένη σχισμή εγκαθιδρύσεως επί της χορδής.

______________________


V2


3. ΑΝΘΡΑΚΟΝΗΜΑΤΙΚΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΒΕΛΟΣ “Predator II”


V3


     Bλ.: http://www.carbonexpressarrows.com/

8

Ο Συνασκούμενος Εμμ. Γεωργόπουλος μας προτείνει το εν λόγω ανθρακονηματικό βιομηχανικό βέλος βάσει των δικών του εμπειριών ως κατάλληλο να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της Ομάδος μας. Πράγματι, κατά τις δικές μας δοκιμές, το αναγνωρίσαμε ως καλό και αρκετά ανθεκτικό (παρά την ανθρακονηματική του υφή…) αλλά δεν βρήκαμε να διαθέτει παρά ελάχιστα από τα προτερήματα των παραπάνω δύο χειροποίητων παραδοσιακών βελών του Συνασκουμένου μας, ενώ η διατρητικότητά του ήταν σαφώς κατώτερη των προσδοκιών μας. Μόνο του πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα προσαρμογής ελαστικής τάπας (3c) αντί μεταλλικής αιχμής (3b) ώστε να λειτουργεί ως κρουστικό και όχι ως διατρητικό σε ανάλογες χρήσεις. Παρά ταύτα θεωρούμε ότι θα μπορούσε να εξυπηρετήσει όσους επιμένουν σε ανθρακονηματικά βέλη στις, κατά μόνες, Προπονήσεις τους, εφ΄ όσον εφεξής μόνον ξύλινα Παραδοσιακά βέλη θα γίνονται δεκτά στις Προπονήσεις της Ομάδος μας από 1ης Σεπτεμβρίου 2012.

12

ΕΠΙΜΕΤΡΟ


m


Κατόπιν όλων των παραπάνω αποτελεσμάτων, εγκρίνουμε και συνιστούμε τα δύο παραδοσιακά, χειροποίητα, ξύλινα βέλη που κατασκευάζει ο Συνασκούμενος Εμμ. Γεωργόπουλος από τον οποίον άμεσα μπορείτε να ζητήσετε να σας προμηθεύσει επικοινωνώντας μαζύ του στην ηλεκτρονική διεύθυνση anthropomastoras@gmail.com . Πραγματικά, το ποσοστό ευστοχίας και η, εκ των προτέρων, αίσθηση επιτυχίας κάθε βολής είναι μοναδικές εμπειρίες!

Aναδημοσίευση από το http://www.horsebackarcherygr.blogspot.gr/2012/08/blog-post_9259.html

Συμμετοχή στην αναπαράσταση μάχης στην πόλη της Acquileia


ΕΝΑΣ "EΛΛΗΝΑΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ" ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ Ή ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ...ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΟΣ

afisa

H "EΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" εκπροσωπήθηκε από το Μέλος των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" Εμμ. Γεωργόπουλο στην αναπαράσταση της μάχης της Aquileia, μία μεγάλη τριήμερη διοργάνωση η οποία έγινε με ιδιαίτερη λαμπρότητα από 29ης Ιουνίου έως 1η Ιουλίου 2012, στην ομώνυμη πόλη της Β. Ιταλίας η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με την Σλοβενία. 

gra

Η "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" επιδιώκει την συμμετοχή των Μελών των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" σε Αποστολές Εξωτερικού ώστε να αναπτύσσονται οι εφιπποτοξοτικές εμπειρίες των Μελών μας, να διασυνδέονται με ξένους ομότεχνους και να παραγάγουμε εφιπποτοξοτικό Πολιτισμό όπως προβλέπεται από το Καταστατικό μας.    Έτσι, για τρίτη φορά μέσα σε δύο μήνες (Κωνσταντινούπολη, Αμάσεια, Aquileia) η "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" εκπροσωπήθηκε επιτυχώς σε Αποστολή Εξωτερικού προωθώντας το εφιπποτοξοτικό αντικείμενό μας και παράγοντας Πολιτισμό δια του Μέλους μας Εμμ. Γεωργόπουλου (φωτογραφία παραπλεύρως, από την διοργάνωση) ο οποίος ερευνά την κατασκευή του Ελληνο-σκυθικού Τόξου και, ήδη, έχει κατασκευάσει αρκετά καλά δείγματα, τα οποία δοκιμάζει σε κάθε ευκαιρία όπως έκανε και στην Aquileia, προσφάτως.

428900_160869934047235_1435448479_n

     Η συγκεκριμένη αναπαράσταση μιας από τις πλέον σημαντικές μάχες της εποχής της μεταχριστιανικής βαρβαρότητας, ήταν πολυάνθρωπη και ιδιαιτέρως σοβαρή. Έλαβαν μέρος περισσότεροι των 400 (!) αναπαραστατών με ενδυμασίες και οπλισμό εποχής,  προκαλώντας επιστημονικό και δημοσιογραφικό ενδιαφέρον!

IMAG0153

H παρουσίαση με τα ανακατασκευασμένα τόξα

    Από πλευράς εφιπποτοξοτικού ενδιαφέροντος, όπως ήταν φυσικό, η συγκεκριμένη διοργάνωση είχε πολύ υψηλό "πήχυ"  και αυτό απετέλεσε και την πρόκληση της συμμετοχής μας. Οι διοργανωτές είχαν απαιτήσει μεγάλη ακρίβεια στα πάντα και αυτό φαίνεται ότι εξασφάλισε εκ των προτέρων το Μέλος μας ώστε να γίνει αποδεκτός στην ιστορική, αυτή, αναπαράσταση!

aaaaaIMAG0199

H Aquileia (στην τοπική διάλεκτο  Acuilee/Aquilee/Aquilea, στην γειτονική βενετσιάνικη διάλεκτο Aquiłeja/Aquiłegia, στα Σλοβενικά Oglej) είναι μία αρχαία ρωμαϊκή πόλη με στρατηγική σημασία η οποία βρίσκεται στη «κεφαλή» της Αδριατικής, στο όριο της τοπικής λιμνοθάλασσας και περίπου 10 χιλιόμετρα από τις ακτές, στις όχθες του ποταμού Natiso (ή Natissa, όπως ονομάζεται σήμερα) με πληθυσμό 3500 κατοίκων. Στο σύγχρονο θυρεό της διακρίνουμε τον ρωμαϊκό αετό ο οποίος συμβολίζει το ιστορικό παρελθόν της παραμένοντας ένας από τους πλέον σημαντικούς αρχαιολογικούς τόπους της σημερινής Ιταλίας.

ASDENA

H μάχη για την επικράτηση : Την Κυριακή 1η Ιουλίου στις πέντε το απόγευμα, στον αρχαιολογικό χώρο της Aquileia, ανεβίωσε η μεγάλη μάχη των Ρωμαίων εισβολέων εναντίον των Κελτών κατοίκων της.


ASDEN


Τετρακόσιοι πολεμιστές και αρκετοί Ίπποι "αναμετρήθηκαν" για την κυριαρχία στη περιοχή κι ανάμεσά τους κι ο "ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ" Εμμανουήλ Γεωργόπουλος ως στρατιώτης της μικρής ομάδος Κελτών Τοξοτών Teuta Lingones.

IMAG0201

O "EΛΛHNAΣ KENTAYΡOΣ" εμφανίσθηκε με λιτή κελτική ενδυμασία ραμμένη βάσει ιστορικών πηγών από βαμβάκι και μαλλί, οπλισμένος με κελτικό τόξο και βέλη, με υφασμάτινη φαρέτρα, μαχαίρι και σπαθί πεζικάριου, ασκεπής και ανυπόδητος.

territorio_aquileia

ASDENAA

Βεβαίως, οι Ρωμαίοι τελικώς θα κατακτήσουν την Aquileia  αλλά η ιστορική μνήμη θα παραμένει ελεύθερη να αναπαριστά τις σημαντικές στιγμές της ανθρωπότητος, με την ακρίβεια κι επιτυχία που σημειώθηκαν και στη συγκεκριμένη διοργάνωση! Η "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" και οι "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" συγχαίρουν το αγαπητό Μέλος μας για την συμμετοχή του και την εκπροσώπησή μας σε μία τόσο σημαντική αλλά και διδακτική διοργάνωση, ελπίζοντας ότι τον επόμενο χρόνο θα μπορέσουν να παρευρεθούν περισσότερα Μέλη μας.

afsatra


ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΙΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ AQUILEIA, ΙΤΑΛΙΑ, 29η ΙΟΥΛΙΟΥ – 1η ΙΟΥΛΙΟΥ 2012
             Aναδημοσίευση από το : http://www.horsebackarcherygr.blogspot.gr/2012/07/oi-e.html
             Εκπρόσωπος-μετασχών : Εμμανουήλ Γεωργόπουλος

Tο βίντεο της μάχης την 1η Iούλη 2012
     H "EΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" εξεπροσωπήθη υπό του Μέλους των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" Εμμανουήλ  Γεωργοπούλου κατά την ιστορικήν αναπαράστασιν της Μάχης της Aquileia η οποία έλαβεν χώραν εις την ομώνυμον ιταλικήν πόλιν με ιδιατέραν λαμπρότητα και εντός του ιστορικού αρχαιολογικού χώρου ένθα διεξήχθη η ιστορική μάχη.  Η διοργάνωσις παρέσχεν σημαντικά συμπεράσματα περί του τρόπου διοργανώσεως αναλόγων αναπαραστατικών εγχειρημάτων, ωφέλησε δε μεγάλως τον μετασχόντα εκπρόσωπόν μας ο οποίος εδοκίμασε το παρ’ αυτού ανακατασκευαζόμενον Ελληνο-σκυθικόν Τόξον υπό πραγματικάς συνθήκας μάχης εν πεδίω.  Ο μη αγωνιστικός χαρακτήρ ταύτης της διοργανώσεως και η χαλαρότης της συμμετοχής, ο μεγάλος αριθμός των συμμετασχόντων διακεκριμένων αναπαραστατών και η μετ’  αυτών και των Οργανισμών των δικτύωσις, η συνεχής εγκαταβίωσις και δράσις εντός ενός εκ των πλέον ιστορικών αρχιολογικών χώρων της Ευρώπης (ειδικώς παραχωρηθείς υπό της οικείας Αρχαιολογικής Αρχής δια το εγχείρημα) απετέλεσαν τα διδακτικά πλεονεκτήματα προς το Μέλος μας και δι αυτού προς ημάς.

      Η «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» εκφράζει την ευαρέσκειά της προς τον Εφιπποτοξότην Εμμανουήλ Γεωργόπουλον δια την επαξίαν εκπροσώπησιν των «ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ» εις την εκεί διοργάνωσιν, μάλιστα επιδείξας και δοκιμάσας το υπ΄ αυτού κατασκευασθέν Τόξον υπό πραγματικάς συνθήκας μάχης, αλλά και δια τας σημαντικάς πληροφορίας τας οποίας μετέφερεν εις ημάς περί μιας, τοιαύτης, εκδηλώσεως με αρχαιολογικήν σημαντικότητα.

Oλοκλήρωση ανακατασκευής τόξου κ. Kασφίκη και πειραματικές δοκιμές αυτού.Tην σημερινή ημέρα και μετά από σχεδόν ένα μήνα εργασίας, ολοκληρώθηκε το τόξο του κ. Kασφίκη. Mετά το τέλος λοιπόν των εργασιών, το τόξο πήρε το δρόμο του πεδίου τοξοβολίας των ”Archieri Ariosti” στα τείχη της πόλης της Φερράρας και συντροφία με τον δάσκαλό μου Stefano Benini δοκιμάστηκε κάνοντας χρήση των βελών που ο ίδιος ο κ. Kασφίκης μου ζήτησε να του κατασκευάσω.Tο τόξο του κ. Kασφίκη, η τρίτη ανακατασκευή, με το δυναμόμετρό μου με την λιναρένια χορδή που κατασκεύασα έδειξε 45 λίμπρες σε έκταση 28” και υπολογίζεται να κρατήσει τις 40-43 ακόμα και μετά από χρόνια χρήσης. Eπισυνάπτεται και η σχετική φωτογραφία.Tέλος μετά τις βαλιστικές μελέτες στο πεδίο βολής με βέλη carbon σειρά Predator 700 με 80αρα αιχμή το τόξο ακουμπούσε τα 154fps σταθερά για δέκα συναπτές βολές με άνοιγμα 28”. Eνώ με ξύλινα βέλη από κέδρο με 90αρα αιχμή το τόξο στην συνέχεια για δέκα συναπτές βολές με άνοιγμα 28” απέδωσε τα 144fps.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε σε αυτή την σελίδα...

Aνάληψη ανακατασκευής εκ μέρους κ. Kασφίκη


- Kατασκευή αντιγράφου ελληνοσκυθικού τόξου μετά ξύλινου στελέχους και οργανικής εξωτερικής ενίσχυσης (διαστάσεις προσωπικές)

- 1 λιναρένια χορδή
- 1 χορδή από darkon
- 10 βέλη με μπανανοειδές φτέρωμα (διαστάσεων 28”)
- 10 βέλη με καλαμένιο στέλεχος και μεσαιωνική μπρούτζινη αιχμή (διαστάσεων 28”)

Δοκιμές τόξου και βελών σε πραγματικές συνθήκες.
Aνάληψη ανακατασκευής τόξου εκ μέρους κ. Bρεττάκη