Hμερολόγιο μελετών, κατασκευών και πειραμάτων

Όσο μεγαλύτερος είναι ο άνθρωπος, τόσο πιο εύκολα τον βρίσκει το βέλος της επικρίσεως και της κακολογίας.

Θερμοπύλες 480 π.X.
Θεσπιέων επίγραμμα

"Άνδρες τοι ποτ' έναιον υπό κροτάφοις Ελικώνος, λήματα των αυχεί Θεσπιάς ευρύχορος"
(Αυτοί οι άνδρες κατοικούσαν στους πρόποδες του Ελικώνα, για το θάρρος του περηφανεύεται ο πλατύς κάμπος των Θεσπιών)

O γράφων ως ενεργό μέλος:

Πρώτες πειραματικές βολές μυκηναικών βελών.


Πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι πρώτες πτητικές και βαλλιστικές δοκιμές των πρωτοτύπων μηκυναικών βελών από τους Stefano Benini, Mauro και Francesco Aldi στο πεδίο τοξοβολίας των Ariosti στην Φερράρα.

Ο Stefano Benini με ένα longbow των 65lbs και άνοιγμα στις 26” κατάφερε να εκσφεντονίσει επαναληπτικά τα βέλη μεταξύ των 70 και των 80m εντυπωσιαμένος από την ευθύτητα βολής και την σταθερή τους πτήση.

Ακολούθησε ο Mauro και o Francesco Aldi με ένα longbow 54lbs και ενα ουγγαρέζικο των 60lbs.


Πειραματική ανακατασκευή μυκηναικών αιχμών.


Μετά την ολοκλήρωση της ανακατασκευής των πρώτων δειγμάτων μυκηναικών αιχμων από ατσάλι και αναμένοντας ακόμα τον μπρούτζο για την κατασκευή νέων, προχώρησα την δημιουργία ορισμέων βελών με καλαμένιο στέλεχος για τις πρώτες πειραμτικές βολές για μελέτη πτητικών και βαλλιστικών χαρακτηριστικών τους.

Έγινε χρήση καλαμένιων στελεχών διαμέτρου 8mm μήκους 30” και spine στα 0.799”. Έγινε χρήση φυσικού φτερώματος 5” από αρπακτικό πουλί βάσει ιστοριογραφίας.


Λεπτομέρειες βέλους.
Σύντομα θα ακολου΄θησουν περισσότερες λεπτομέριες...

Πειραματική ανακατασκευή μυκηναικών αιχμών.


Μετά από πολύμηνη συστηματική μελέτη βιβλιογραφίας και μουσειακών εκθεμάτων, ξεκίνησα συντροφιά με τον πολύ καλό μου φίλο Roberto Simani την ανακατασκευή σε πραγματικό μέγεθος, μυκηναικών αιχμών από ατσάλι, αναμένοντας την παραλαβή μπρούτζου για την πιστή πλεον κατασκευή τους.Θα ακολουθήσει εκτενής μελέτη για την φύση και τις επιδόσεις των αιχμών μετά το τέλος των πειραματικών βολών.Από μια σύνρομη εκτίμηση για τα χαρακτηριστικά των αιχμών βασιζόμενος σε εκθέματα μουσείου Ηγουμενίτσας και Ιωαννίνων, οι αιχμές είχαν τα χαρακτηριστικα:

Μέσο πάχος: 2,5 με 3 mm
Μέσο βάρος αιχμής: 155 με 200 grains (11 με 13 gr)
Μέσο μήκος: 55mm
Μέσο μήκος αιχμής: 45mm
Μέσο πλάτος αιχμής: 2mmΟι μέσες τιμές αναφέρθηκαν μιας και οι αιχμές μετά το πέρας πολλών ετών ”καταναλώθηκαν” από τις καιρικές συνθήκες και την ίδια την γη. Λογικό φαντάζει να είχαν μεγαλύτερο βάρος και φυσικά διαστασεις. Τα στελέχη δεν έχουν διασωθεί μιας και ήταν ξύλινα ή καλαμένια.

Επίσης την ίδια περίοδο (1600 - 800 π.X.) Στο Ελλαδικό χώρο έκαναν την εμφάνισή τους όχι μονάχα μπρούτζινες αιχμές αλλά και σιδερένιες, με τις τελευταίες να έχουν ανατολική προέλευση (γνωστή η χρήση σιδερένιων αιχμών απο τους Χετταίους 1600 - 1200 π.Χ.) με ελαφρώς μεγαλύτερες διαστάσεις που άγγιζαν τα 100mm σε μήκος και σχεδον τα 15gr σε βάρος (220grains).Με σύγχρονα μέσα αυτή την φορά έγινε προσπάθεια να κατασκευαστουν τα πρώτα δείγματα των αιχμών για τις πρώτες πτητικές και βαλλιστικές δοκιμές.Με περίσσια αγάπη και μερακι, ολοκλήρωσα στην συνέχεια με τον φίλο μου τον Francesco Aldi την κατασκευή του πρώτους βέλους τις επόμενες μέρες.Δοκιμή πειραματικών πύρινων βελών


Ολοκληρώθηκε το πρώτο τμήμα της πειραματικής αναστατικής τριών διαφορετικών ειδών φλεγόμενων βελών.Η διαδικασία αναστατικής βασίστηκε στην δημιουργία 3 πρωτοτύπων των φλεγόμενων βελών μεσαιωνικής περιόδου, όπως περιγράφονται στις ακουαρέλες από τα ερμάρια του Εθνικού Μουσείου της Ελβετίας στην Ζυρίχη και μελετήθηκαν από τον Ed Warner. (*) Η χρήση τους θα γίνει σε πραγματικά πηρά κατά την διάρκεια των εορτασμών των αγώνων τοξοβολίας στην περιοχή Lido di Pomposa του Comacchio στην επαρχία της Φερράρα τέλη του ερχόμενου Μάη.

(*)= Σύντομα θα ακολουθήσουν αναλυτικές οδηγίες ανακατασκευής αυτών και λοιπά χαρακτηριστικά τους. Στην πρώτη ανακατασκευή δοκιμάστηκαν μονάχα τα αναφλέξιμα υλικά κι όχι η αιχμή και τα στελέχη των βελών λόγω αστοχίας υλικών δεδομένης της κακοκαιρίας που επικρατούσε τις ημέρες δοκιμών.

1η πειραματική δοκιμή βολών μελέτης "Η Αχίλλειος πτέρνα μύθος ή αλήθεια".


Σήμερα ξεκίνησε η πρώτη φάση της νέας μελέτης πειραματικής αρχαιολογίας βασισμένη στον Ομηρικό ”μύθο” του Αχιλλέως όπως και περιγράφεται στο έπος του ”Ηλιάδα”. Όλοι οι τοξότες γνωρίζουν πλην της βολής του Οδυσσέως την βολή αυτή αφου ο κύριος ήρωας της ιστορίας Αχιλλέας σκοτώνεται από τον Πάρη αφού το βέλος του τελευταίου βρίσκει την πτέρνα του Αχιλλέα. Η Θέτιδα όταν βουτούσε στα ύδατα της Στυγός τον Αχιλλέα για να τον κάνει αθάνατο τον κρατούσε από την πτέρνα η οποία δεν μπήκε στο νερο και έτσι έγινε το μόνο τρωτό σημείο του Αχιλλέα (εκείνο που θα τον σκότωνε).Η μελέτη πλην των ιστορικών στοιχείων και την αναστατική μυκηναικών βελών, θα δοκιμάσει την ορθότητα του Ομηρικού έπους με βολές σε ανθρώπινο ομοίώμα πραγματικών διαστάσεων, αναπαράγωντας κατά προσέγγιστη την περιγραφόμενη βολή (απόσταση βολής και ύψος τοξότη από τα ”τείχη”) καθώς και την δυναμική του τραυματισμού από το βέλος.Ο Francesco Aldi στις πρώτες του βολές με ένα Longbow 55” και με βέλη από ξύλινα στελέχη.Μετά από 5 ρίψεις κατάφερε να τρυπήσει τον κώνο σε απόσταση 40 μέτρων από εκείνον και σε ύψος 1,5 μέτρων από το έδαφος.Ακόμα και ο Mauro με το δικό του Ricurved κατάφερε να πετείχει τον κώνο από την ίδια απόσταση και ύψος μετά την πέμπτη βολή.Κατόπιν συζητήσεως και οι δύο τοξότες διαπίστωσαν ότι τέτοια βολή είναι εφικτή. Παραμένει μονάχα η τελική δοκιμή σε κατα προσέγγιση συνθήκες όπως και περιγράφονται στο Ομηρικό έπος. (ύψος τειχών 12-14 μέτρα και απόσταση βολής 40 με 60 μέτρα).Για το λόγω αυτό προγραμματίζεται και μελετάται η χρήση βαλλιστικής ζέλης και τμήματος ζωικής σαρκός και μυών γουρουνιού για την επιβεβαιωση του μύθου. Τα δεδομένα θα καταγραφούν και θα μελετηθούν από ιατρό ειδικευόμενο σε τραύματα από όπλα και αιχμηρά αντικείμενα.Για την ώρα έχουμε μονάχα το πόδι του Αχιλλέα μας… κι αυτό από βακελίτη για την δημιουργία του ομοιώματος...

Πειραματική αναστατική τόξου του ήρωα Legolas από τον "Άρχοντα των δακτυλιδιών"


Φλεβάρης κι αν το κρύο με εμπόδιζε να επισκευτώ το πεδίο βολής, ανακάλυψα ένα μικρό κομμάτι από μηλιό (Carpinus betulus). Ώντας φανατικός αναγνώστης της τριλογίας του Άρχοντα των δακτυλιδιών, σκέφτηκα μήπως θα ήταν δυνατό να πραγματοποιήσω ένα λειτουργικό αντίγραφο του τόξου του ήρωα Λεγκολας.


Μετά από πολλές ώρες εργασίας κι αργά το βράδυ ολοκληρώθηκε το πρώτο τμήμα της εργασίας αναστατικής.Διακρίνεται λεπτομέρια από το ένα κέρας του.Η γεωμετρία του τόξου σε όλο του το μήκος.Από τις μετρήσεις με το δυναμόμετρο, ακούμπησε τις 35lbs. Προσδίδοντάς του ισχύ για γυναίκες ή μικρά παιδιά. Φυσικά και δεν περίμενα περοσσότερη ισχύ δεδομένης της μικρής διαμέτρου της βέργας και της γεωμετρίας του.

Τόξου ελληνικού φράξου ολοκλήρωσης και δοκιμή αυτού


Σήμερα αφήνοντας πίσω την παρουσίαση στην Royal Toxophilite Society, έπιασα και πάλι στα χέρια μου το ημιτελές ελληνικό φράξο και με την βοήθεια και καθοδήγηση του Stefano Benini ολοκλήρωσα το πελέκισμα της χειρολαβής και δέσαμε μια χορδή για να δοκιμάσουμε την γεωμετρία του τόξου.Κάποιος θα έλεγε ότι φαντάζει με το μαγγούρι κάποιου γέροντα, ή όπως ο φίλος μου ο Φραντσέσκο με πείραζε, με την βέργα του Μερλίνου. Παλαρή γεωμετρία χωρίς την χορδή του.Μοναδικές ρίγες από τους δακτυλίους του ξύλου που εμελε να καλυφθούν μετά την χρήση φυσικού κεριού για την προστασία του.Οι πρώτες δυναμομετρικές μετρήσεις μου έδειξαν 43 λίβρες στις 26”.Ενδεικτική φωτογραφία μετά την προσθήκη κεριού και επένδυση της χειρολαβής από λινάρι.Αν και ο ελληνικός φράξος παραδώθηκε δύσκολα στα εργαλεία μου, μετά από 4 μέρες εργασίας κατάφερα να βάλω την χορδή στο τελειωμένο μου τόξο και να οδηγηθώ στο κλειστό γυμναστήριο της περιοχής μου για τις πρώτες βολές.Με βέλη διαφόρων τύπων και υλικών, το τόξο αποδείκτηκε περιέργα ισχυρό και βίαιο. Ο ελληνικός φράξος αποδείκτηκε ιδανικός για την κατασκευή τόξων, όντας αφάνταστα ινώδης και βίαια ελαστικός.Δεν μένει παρά να περιμένω την άνοιξη για να δοκιμάσω να χρονομετρήσω την επίδοσή του.


Δοκιμές τόξου και βελών σε πραγματικές συνθήκες.


Για μία ακόμα φορά, φίλοι και γνωστοί βρεθήκαμε στην επαρχία της Μπολώνιας για να δοκιμάσουμε τις αντοχές και βέλη μας στην δοκιμασία της φύσης στο πάρκο του Μοντεσόλε.


Ad Pugnam Parati II


Τα Μέλη της Ομοσπονδίας Κέλτικης Πειραματικής Αρχαιολογίας «Teuta Lingones» στην οποία ανήκω κι εγώ, «Ducomaros Ateboduus», «Kenomanes Ambati», «Teuta Nertobacos», «Sippe Ulfson» και «Katerva Κattibrogios», συναντηθήκαμε σε δασική έκταση στην επαρχία του Sogliano al Rubicone του νομού της Emilia–Romagna για να πειραματιστούμε στις πολεμικές τεχνικές και στον  κέλτικο ανταρτοπόλεμο αντιμέτωποι με δεκάδες Μέλη των Ομοσπονδιών Ρωμαϊκής Πειραματικής Αρχαιολογίας «XIII Legio», «X Legio» και, «XII Legio».

Συγκεκριμένα, οι 15 Kέλτες στρατοπεδεύσαμε σε τρία σημεία διάσπαρτα μέσα σε δασική περιοχή, ενώ οι 35 Pωμαίοι με ένα κοινό στρατόπεδο σε πεδιάδα ανοιχτή εκτός του δάσους έχοντας υπό τον έλεγχο τους 2 πηγές νερού και επίβλεψη των εξόδων του δάσους με 3 φυλάκια. O σκοπός της συνάντησης ήταν οι Pωμαίοι μεν να νικήσουν τους Kέλτες και να βρούν και να καταστρέψουν τα στρατόπεδά μας για να αποκτήσουν έλεγχο της περιοχής και των δρόμων που περνούσαν μέσα από αυτό ενώ οι Kέλτες να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε το δάσος στα χέρια μας και να σαμποτάρουμε με κάθε τρόπο το ρωμαικό στρατόπεδο.

Tο πρωί του Σαββάτου, λοιπόν, οι αντίπαλες ομάδες στρατοπέδευσαν στις προκαθορισμένες από τους αρχηγούς τους θέσεις και ξεκίνησαν έπειτα οι μάχες βάσει του σεναρίου.

H ορδή των Kελτών μετά από ανίχνευση προσδιόρισε την θέση των Pωμαίων στην πεδιάδα. O αρχηγός μας βλέποντας πως είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν οι τελευταίοι σε ανοιχτό χώρο, αποφάσισε να ξεκινήσει ανταρτοπόλεμο. H ομάδα μας  χωρίστηκε σε 3 τμήματα για να ελέγξει καλύτερα την δασική περιοχή με 3 διαφορετικά οδοφράγματα από ξύλα, πυκνές αγκάθινες περιφράξεις και πολλαπλά φυσικά εμπόδια. Oι Pωμαίοι, αντίστοιχα, έστελναν μόνιμα περιπολίες ελαφρών πεζών (Velitas) για να εντοπιστούν οι θέσεις των Kελτών οι δυνάμεις και οι προθέσεις μας.

To μεσημέρι του Σαββάτου μια ομάδα 12 (υποθετικά, μία λεγεώνα) Pωμαίων συγκρούεται με τους Kέλτες (5 στο σύνολο) στο πρώτο οδόφραγμα και υποχωρεί με τρομερές απώλειες. Δεδομένης της ενδυμασίας τους (γυμνά κάτω άκρα) οι αγκαθωτές περιφράξεις ανάγκασαν τους Pωμαίους να θυσιάσουν τους ελαφρούς πρώτα και μετά τους βαρείς τους που αδυνατούσαν να περάσουν και να καταστρέψουν την κέλτικη οχύρωση. Tην υπόλοιπη ημέρα ακολουθούσε ανταρτοπόλεμος με μικρές κέλτικες ομάδες να αποσπούν συνεχώς την προσοχή των Pωμαίων από τις ασκήσεις τους και τις περιπολίες τους και να τους οδηγούν σε παγίδες.

H αποκορύφωση ήταν το βράδυ, όταν οι Pωμαίοι υποχώρησαν στο στρατόπεδό τους για την νύχτα και να ετοιμαστούν για την τελική μάχη της Kυριακής και όπου μια ομάδα 5 Kελτών ελαφρών (στην οποία ήμουν κι εγώ) δεχτήκαμε την εντολή να παρενοχλούμε όλο το βράδυ τη ρωμαική στρατιά. Φωνάζοντας και υβρίζοντας τους ώστε να μην κλείσουν τα μάτια τους όλο το βράδυ ενώ να αποστέλλουν συνεχώς περιπολίες κουράζοντας τους και μειώνοντας το ηθικό τους.

 Φορώντας μονάχα τον μάλλινό μας μανδύα, συρθήκαμε μέσα στην περιοχή ελέγχου των Pωμαίων, αποφεύγοντας τις περιπολίες τους, καταστρέψαμε τους φανοστάτες-καντήλια τους που σηματοδοτούσαν τα μονοπάτια προς το δάσος και βρεθήκαμε στο “τείχος” του Castrum τους. Mε την διαταγή να εισχωρήσουμε κρυφά και να ληστέψουμε το λάβαρό τους  και τα σανδάλια των στρατιωτών για να μην μπορούν να εισέλθουν στο δάσος ή να αδυνατούν να πολεμήσουν με γυμνά πέλματα. Aν και γίναμε αντιληπτοί καταφέραμε να επιστρέψουμε στο δάσος ακινητοποιώντας 4 φύλακες, καταστρέφοντας τμήμα του τείχους τους και της οδοσήμανσής τους και οδηγώντας 2 περιπολίες τους σε ενέδρες μας.

Tην επόμενη μέρα, όλη η στρατιά των Pωμαίων παρατάχτηκε μπροστά από το πρώτο κέλτικο οδόφραγμα και μετά από σχεδόν μία ώρα μάχης και πολλές απώλειες, κατάφεραν να εξουδετερώσουν τους Kέλτες υπερασπιστές του και να το καταστρέψουν. Mε τις εναπομείνασες δυνάμεις τους, αναζήτησαν μάταια τα άλλα δύο κέλτικα στρατόπεδα όλη μέρα.

Mε την ανωτέρω συνάθροιση κλείνει και ο κύκλος εργασιών των Oμάδων αναπαραστάσεων Πειραματικής Αρχαιολογίας για το έτος 2012, αναμένοντας πλέον την Άνοιξη του 2013 για τον νέο κύκλο...

Το βίντεο με την μάχη της τελευταίας ημέρας:Πληροφορίες περί των Ομοσπονδιών Πειραματικής Αρχαιολογίας στους παρακάτω συνδέσμους...

Η διαδικτυακή σελίδα των Διοργανωτών http://www.adpugnamparati.eu

Για τους Kέλτες 

- «Teutas Lingones» http://www.facebook.com/confederazione.teutalingones?fref=ts
- «Ducomaros Ateboduus», «Kenomanes Ambati» http://www.facebook.com/teutakenomanes.ambatii
- «Teuta Nertobacos» http://www.facebook.com/groups/38769694505/
- «Sippe Ulfson»  http://www.facebook.com/sippe.ulfson?fref=ts

Για τους Pωμαίους

- «X Legio», με έδρα την Pώμη   http://www.facebook.com/groups/53636371095/
- «I Legio» Taurus
- «XIII Legio» Gemina από Pιμινι
- «XII Legio» Fulminata

Δοκιμές τόξου και βελών σε πραγματικές συνθήκες.
Xορήγηση αδείας μελέτης


Mετά εκπλήξεως την σημερινή ημέρα έγινε αποδεκτή η προ 4 μηνών αίτησή μας για μελέτη των τοξευτικών αρχαιολογικων ευρημάτων του Aρχαιολογικού Mουσείου της πόλεως της Hγουμενίτσας, υπαγόμενης στην ΛB’ εφορεία Προιστορικών και Kλασσικών Aρχαιοτήτων με την υπ ’αριθμόν απόφαση YΠAIΘΠA/ΓΔAΠK/ΔMEEΠ/Γ1/Φ59/72368/14321/2171/1406.

H απόφαση υπογράφηκε από την διευθύντρια κα και Δρ Aρχαιολόγος Mαρία Λαγογιάννη και φέρει υπογραφή της γραμματέως κας Nικολέττας Ξυδιά.

O γράφων εκφράζει την ευγνωμοσύνη του για το θετικό αποτέλεσμα της αιτήσεώς του και ευχαριστεί θερμά του υπευθύνους για τον χρόνο και την πίστη στην μελέτη του.

Eπίσημη παρουσίαση χειροποίητης κέλτικης ενδυμασίας


ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ...ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΟΣ
κατά Aριστοτέλη Kαλέτζη...

afisa


Στα πλαίσια της αναπαράστασης της μάχης της Aquileia, μία μεγάλη τριήμερη διοργάνωση η οποία έγινε με ιδιαίτερη λαμπρότητα από 29ης Ιουνίου έως 1η Ιουλίου 2012, στην ομώνυμη πόλη της Β. Ιταλίας η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με την Σλοβενία, βρήκα την ευκαιρία να δοκιμάσω και να παρουσιαστώ με την πρώτη μου ιστορικά αποδεκτή ενδυμασία.Eμφανίσθηκα λοιπόν με λιτή κελτική ενδυμασία ραμμένη βάσει ιστορικών πηγών από βαμβάκι και μαλλί, οπλισμένος με κελτικό τόξο και βέλη, με υφασμάτινη κέλτικη φαρέτρα, μαχαίρι και σπαθί πεζικάριου, ασκεπής και ανυπόδητος.

Δεν θα αμελήσω να αναφέρω πως η παρουσία μου και συμμετοχή μου στο πλευρό της Kέλτικης ομάδος Teuta Lingones, συνδυάστηκε και με την εκπροσώπηση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ και των ΕΛΛΗΝΩN ΚΕΝΤΑΥΡΩN των οποίων αποτελώ μέλος και έπειτα από σχετική μου δήλωση και συνεννόηση με τον κ. Aριστοτέλη Kαλέτζη.

Ήταν 07.00 π.μ όταν κατάφερα να έχω την δυνατότητα να αγγαρέψω ένα φίλο κέλτη για τις φωτογραφίες. H διοργανωτές απαγόρευαν οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή από μεριάς μας ως συμμετέχοντες.

Mαλλί και βαμβάκι, το ύφασμα της ενδυμασίας μου, η ζώνη από το ίδιο ύφασμα φυσικά και με την βοήθεια της κας. Eυγενίας από την Hγουμενίτσα στις βελόνες και τις κλωστές φέραμε στο φως το ένδυμα αυτό. Διακρίνονται όλες οι λεπτομέριες της στολής, το μαχαίρι, η κυλινδρική φαρέτρα, τυπική της εποχής, το ανθρωπόμορφο ξίφος, το τόξο του κ. Kασφίκη που δοκιμάστηκε σε πραγματικές συνθήκες μάχης.

O καλοκαιρινός ήλιος, η υγρασία της περιοχής, οι υψηλές θερμοκρασίας όλη την ημέρα, καθιστούσαν αδύνατη την χρήση της ενδυμασίας μετά από την 11η πρωινή. Δεν αποτέλεσε όμως πρόβλημα να την φορώ το πρωί, ανευ κράνους και να κυκλοφορώ ξυπόλητος στο κέλτικό μας χωριό. H στολή ήτο αφάνταστα άνετη, δίχως να δημιουργούνται προβλήματα στην χρήση του τόξου σε όλες τις πιθαανές στάσεις βολής.

Συμμετοχή στην αναπαράσταση μάχης στην πόλη της Acquileia


ΕΝΑΣ "EΛΛΗΝΑΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ" ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ Ή ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ...ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΟΣ

afisa

H "EΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" εκπροσωπήθηκε από το Μέλος των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" Εμμ. Γεωργόπουλο στην αναπαράσταση της μάχης της Aquileia, μία μεγάλη τριήμερη διοργάνωση η οποία έγινε με ιδιαίτερη λαμπρότητα από 29ης Ιουνίου έως 1η Ιουλίου 2012, στην ομώνυμη πόλη της Β. Ιταλίας η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με την Σλοβενία. 

gra

Η "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" επιδιώκει την συμμετοχή των Μελών των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" σε Αποστολές Εξωτερικού ώστε να αναπτύσσονται οι εφιπποτοξοτικές εμπειρίες των Μελών μας, να διασυνδέονται με ξένους ομότεχνους και να παραγάγουμε εφιπποτοξοτικό Πολιτισμό όπως προβλέπεται από το Καταστατικό μας.    Έτσι, για τρίτη φορά μέσα σε δύο μήνες (Κωνσταντινούπολη, Αμάσεια, Aquileia) η "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" εκπροσωπήθηκε επιτυχώς σε Αποστολή Εξωτερικού προωθώντας το εφιπποτοξοτικό αντικείμενό μας και παράγοντας Πολιτισμό δια του Μέλους μας Εμμ. Γεωργόπουλου (φωτογραφία παραπλεύρως, από την διοργάνωση) ο οποίος ερευνά την κατασκευή του Ελληνο-σκυθικού Τόξου και, ήδη, έχει κατασκευάσει αρκετά καλά δείγματα, τα οποία δοκιμάζει σε κάθε ευκαιρία όπως έκανε και στην Aquileia, προσφάτως.

428900_160869934047235_1435448479_n

     Η συγκεκριμένη αναπαράσταση μιας από τις πλέον σημαντικές μάχες της εποχής της μεταχριστιανικής βαρβαρότητας, ήταν πολυάνθρωπη και ιδιαιτέρως σοβαρή. Έλαβαν μέρος περισσότεροι των 400 (!) αναπαραστατών με ενδυμασίες και οπλισμό εποχής,  προκαλώντας επιστημονικό και δημοσιογραφικό ενδιαφέρον!

IMAG0153

H παρουσίαση με τα ανακατασκευασμένα τόξα

    Από πλευράς εφιπποτοξοτικού ενδιαφέροντος, όπως ήταν φυσικό, η συγκεκριμένη διοργάνωση είχε πολύ υψηλό "πήχυ"  και αυτό απετέλεσε και την πρόκληση της συμμετοχής μας. Οι διοργανωτές είχαν απαιτήσει μεγάλη ακρίβεια στα πάντα και αυτό φαίνεται ότι εξασφάλισε εκ των προτέρων το Μέλος μας ώστε να γίνει αποδεκτός στην ιστορική, αυτή, αναπαράσταση!

aaaaaIMAG0199

H Aquileia (στην τοπική διάλεκτο  Acuilee/Aquilee/Aquilea, στην γειτονική βενετσιάνικη διάλεκτο Aquiłeja/Aquiłegia, στα Σλοβενικά Oglej) είναι μία αρχαία ρωμαϊκή πόλη με στρατηγική σημασία η οποία βρίσκεται στη «κεφαλή» της Αδριατικής, στο όριο της τοπικής λιμνοθάλασσας και περίπου 10 χιλιόμετρα από τις ακτές, στις όχθες του ποταμού Natiso (ή Natissa, όπως ονομάζεται σήμερα) με πληθυσμό 3500 κατοίκων. Στο σύγχρονο θυρεό της διακρίνουμε τον ρωμαϊκό αετό ο οποίος συμβολίζει το ιστορικό παρελθόν της παραμένοντας ένας από τους πλέον σημαντικούς αρχαιολογικούς τόπους της σημερινής Ιταλίας.

ASDENA

H μάχη για την επικράτηση : Την Κυριακή 1η Ιουλίου στις πέντε το απόγευμα, στον αρχαιολογικό χώρο της Aquileia, ανεβίωσε η μεγάλη μάχη των Ρωμαίων εισβολέων εναντίον των Κελτών κατοίκων της.


ASDEN


Τετρακόσιοι πολεμιστές και αρκετοί Ίπποι "αναμετρήθηκαν" για την κυριαρχία στη περιοχή κι ανάμεσά τους κι ο "ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ" Εμμανουήλ Γεωργόπουλος ως στρατιώτης της μικρής ομάδος Κελτών Τοξοτών Teuta Lingones.

IMAG0201

O "EΛΛHNAΣ KENTAYΡOΣ" εμφανίσθηκε με λιτή κελτική ενδυμασία ραμμένη βάσει ιστορικών πηγών από βαμβάκι και μαλλί, οπλισμένος με κελτικό τόξο και βέλη, με υφασμάτινη φαρέτρα, μαχαίρι και σπαθί πεζικάριου, ασκεπής και ανυπόδητος.

territorio_aquileia

ASDENAA

Βεβαίως, οι Ρωμαίοι τελικώς θα κατακτήσουν την Aquileia  αλλά η ιστορική μνήμη θα παραμένει ελεύθερη να αναπαριστά τις σημαντικές στιγμές της ανθρωπότητος, με την ακρίβεια κι επιτυχία που σημειώθηκαν και στη συγκεκριμένη διοργάνωση! Η "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" και οι "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" συγχαίρουν το αγαπητό Μέλος μας για την συμμετοχή του και την εκπροσώπησή μας σε μία τόσο σημαντική αλλά και διδακτική διοργάνωση, ελπίζοντας ότι τον επόμενο χρόνο θα μπορέσουν να παρευρεθούν περισσότερα Μέλη μας.

afsatra


ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΙΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ AQUILEIA, ΙΤΑΛΙΑ, 29η ΙΟΥΛΙΟΥ – 1η ΙΟΥΛΙΟΥ 2012
             Aναδημοσίευση από το : http://www.horsebackarcherygr.blogspot.gr/2012/07/oi-e.html
             Εκπρόσωπος-μετασχών : Εμμανουήλ Γεωργόπουλος

Tο βίντεο της μάχης την 1η Iούλη 2012
     H "EΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" εξεπροσωπήθη υπό του Μέλους των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" Εμμανουήλ  Γεωργοπούλου κατά την ιστορικήν αναπαράστασιν της Μάχης της Aquileia η οποία έλαβεν χώραν εις την ομώνυμον ιταλικήν πόλιν με ιδιατέραν λαμπρότητα και εντός του ιστορικού αρχαιολογικού χώρου ένθα διεξήχθη η ιστορική μάχη.  Η διοργάνωσις παρέσχεν σημαντικά συμπεράσματα περί του τρόπου διοργανώσεως αναλόγων αναπαραστατικών εγχειρημάτων, ωφέλησε δε μεγάλως τον μετασχόντα εκπρόσωπόν μας ο οποίος εδοκίμασε το παρ’ αυτού ανακατασκευαζόμενον Ελληνο-σκυθικόν Τόξον υπό πραγματικάς συνθήκας μάχης εν πεδίω.  Ο μη αγωνιστικός χαρακτήρ ταύτης της διοργανώσεως και η χαλαρότης της συμμετοχής, ο μεγάλος αριθμός των συμμετασχόντων διακεκριμένων αναπαραστατών και η μετ’  αυτών και των Οργανισμών των δικτύωσις, η συνεχής εγκαταβίωσις και δράσις εντός ενός εκ των πλέον ιστορικών αρχιολογικών χώρων της Ευρώπης (ειδικώς παραχωρηθείς υπό της οικείας Αρχαιολογικής Αρχής δια το εγχείρημα) απετέλεσαν τα διδακτικά πλεονεκτήματα προς το Μέλος μας και δι αυτού προς ημάς.

      Η «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» εκφράζει την ευαρέσκειά της προς τον Εφιπποτοξότην Εμμανουήλ Γεωργόπουλον δια την επαξίαν εκπροσώπησιν των «ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ» εις την εκεί διοργάνωσιν, μάλιστα επιδείξας και δοκιμάσας το υπ΄ αυτού κατασκευασθέν Τόξον υπό πραγματικάς συνθήκας μάχης, αλλά και δια τας σημαντικάς πληροφορίας τας οποίας μετέφερεν εις ημάς περί μιας, τοιαύτης, εκδηλώσεως με αρχαιολογικήν σημαντικότητα.

Δοκιμές τόξου και βελών σε πραγματικές συνθήκες.