Hμερολόγιο μελετών, κατασκευών και πειραμάτων

Όσο μεγαλύτερος είναι ο άνθρωπος, τόσο πιο εύκολα τον βρίσκει το βέλος της επικρίσεως και της κακολογίας.

Θερμοπύλες 480 π.X.
Θεσπιέων επίγραμμα

"Άνδρες τοι ποτ' έναιον υπό κροτάφοις Ελικώνος, λήματα των αυχεί Θεσπιάς ευρύχορος"
(Αυτοί οι άνδρες κατοικούσαν στους πρόποδες του Ελικώνα, για το θάρρος του περηφανεύεται ο πλατύς κάμπος των Θεσπιών)

O γράφων ως ενεργό μέλος:

Τοξότες παντός καιρού...
Με τρεις μέρες πυκνής χιονόπτωσης, 20 εκ. χιόνι στο πεδίο βολής στην Φερράρα των Compagnia "Arcieri e Balestrieri Filippo degli Ariosti", -3’C βαθμούς και σχεδόν 90% υγρασία δοκιμάστηκαν τόσο τα ΄βελη και τα τόξα αλλά και οι τοξότες τους.Πρότεινα λοιπόν στον Stefano Benini να δοκιμάσουμε τις αντοχές μας σε αυτές τις συνθήκες και να προπονηθούμε στις παραβολικές τροχιές με την χιονόπτωση, μελετώντας συμπεριφορά βολής με το βάρος των χιονονιφάδων.Δοκιμάστηκαν αποστάσεις των 30, 50, 60, 70 και 90 μέτρων.Καθώς και σχηματισμοί μάχης για επερχόμενες ιστορικές αναπαραστάσεις της άνοιξης και του καλοκαιριού.All weather archers λοιπόν...

Εκπαίδευση σε βολές μεγάλου βεληνεκούς (>των 40 μέτρων)


Σήμερα το μεσημέρι συντροφιά με τον διδάσκαλό μου, Stefano Benini, εκπαιδεύτηκα στις βολές μεγάλου βεληνεκούς.Οι βολές πραγματοποιήθηκαν στο πεδίο βολής των τοξοτών Fillipo Degli Ariosti στην Φερραρα.Διδάχτηκα διαφορετικούς τρόπους βολής λαμβάνοντας υπόψιν το είδος του τόξου, τα βέλη και τις καιρικές συνθήκες.Ο Stefano Benini μου μετέφερε την τεχνογνωσία και την εμπειρία του σε τέτοιες βολές δοκιμάζοντας τις αντοχές του τόξου και των βελών μου και τις τοξευτικές μου ικανότητες σε αποστάσεις των 50, 60, 70, 80 και 90 μέτρων από την γραμμή βολής.Το επιστέγασμα της σημερινής προπονησης, όπως και μελλοντικών άλλων που θα ακολουθήσουν, είναι η εξοικίωση με το τόξο και τα βέλη σε μεγάλου βελινεκούς βολές, υπό διαφορετικές καιρικές συνθήκες και την αποτελεσματικότητα του σε επίπεδο στόχευσης (για αναπαραστάσεις μαχών και κυνήγι).Μετά από πολλές ώρες δοκιμών, βολών και αναζήτηση βελών διάσπαρτα στο πεδίο, αποκόμισα πολύτιμη εμπειρία σε αυτό το είδος χρήσης του τόξου, ξεφεύγοντας από την κλασσική παρασοσιακή βολή των 20, 30 και 40 μέτρων.Φυσικά δεν βλέπω την ώρα μετά από τις ερχόμενες εκπαιδευτικές μας συναντήσεις να μεταφέρω στο πρώτο μου ταξίδι στην Ελλάδα την εμπειρία και τα διδάγματα του Stefano και στους φίλους τοξότες της ομάδας των Ελλήνων Κεντάυρων εμπλουτίζοντας την τοξευτική τους απόδοση.


Παρουσίαση της Ομηρικής βολής του Οδυσσέα στην Royal Toxophilite Society

Sasso Marconi - Bologna - Italy Society of Archer-Antiquaries (Royal Toxophilite Society)O Eμμανουηλ Δημοφιλος Γεωργόπουλος μαζι με τον Stefano Benini καλεσμένοι στην ετήσια συνάντηση των μελών της Society of Archer-Antiquaries (Royal Toxophilite Society) στην Iταλία, παρουσίασαν για πρώτη φορα την μελετη τους πάνω στην φημισμένη ομηρική βολη του Oδυσσέα με το τόξο του.

Emmanouil Dimofilos Georgopoulos insieme con Stefano Benini, sono stati invitati dagli organizzatori del raduno annuo dei membri della Society of Archer-Antiquaries (Royal Toxophilite Society) d'Italia per presentare per la prima volta il loro studio sul famoso tiro di Ulisse descritto nei testi di Omero.Emmanouil Dimofilos Georgopoulos with Stefano Benini were invited from the members of the Society of Archer-Antiquaries (Royal Toxophilite Society) in Italy to present their thesis on the famous Homeric narration of the bow and arrow of Ulysses.

Ad Pugnam Parati II


Τα Μέλη της Ομοσπονδίας Κέλτικης Πειραματικής Αρχαιολογίας «Teuta Lingones» στην οποία ανήκω κι εγώ, «Ducomaros Ateboduus», «Kenomanes Ambati», «Teuta Nertobacos», «Sippe Ulfson» και «Katerva Κattibrogios», συναντηθήκαμε σε δασική έκταση στην επαρχία του Sogliano al Rubicone του νομού της Emilia–Romagna για να πειραματιστούμε στις πολεμικές τεχνικές και στον  κέλτικο ανταρτοπόλεμο αντιμέτωποι με δεκάδες Μέλη των Ομοσπονδιών Ρωμαϊκής Πειραματικής Αρχαιολογίας «XIII Legio», «X Legio» και, «XII Legio».

Συγκεκριμένα, οι 15 Kέλτες στρατοπεδεύσαμε σε τρία σημεία διάσπαρτα μέσα σε δασική περιοχή, ενώ οι 35 Pωμαίοι με ένα κοινό στρατόπεδο σε πεδιάδα ανοιχτή εκτός του δάσους έχοντας υπό τον έλεγχο τους 2 πηγές νερού και επίβλεψη των εξόδων του δάσους με 3 φυλάκια. O σκοπός της συνάντησης ήταν οι Pωμαίοι μεν να νικήσουν τους Kέλτες και να βρούν και να καταστρέψουν τα στρατόπεδά μας για να αποκτήσουν έλεγχο της περιοχής και των δρόμων που περνούσαν μέσα από αυτό ενώ οι Kέλτες να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε το δάσος στα χέρια μας και να σαμποτάρουμε με κάθε τρόπο το ρωμαικό στρατόπεδο.

Tο πρωί του Σαββάτου, λοιπόν, οι αντίπαλες ομάδες στρατοπέδευσαν στις προκαθορισμένες από τους αρχηγούς τους θέσεις και ξεκίνησαν έπειτα οι μάχες βάσει του σεναρίου.

H ορδή των Kελτών μετά από ανίχνευση προσδιόρισε την θέση των Pωμαίων στην πεδιάδα. O αρχηγός μας βλέποντας πως είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν οι τελευταίοι σε ανοιχτό χώρο, αποφάσισε να ξεκινήσει ανταρτοπόλεμο. H ομάδα μας  χωρίστηκε σε 3 τμήματα για να ελέγξει καλύτερα την δασική περιοχή με 3 διαφορετικά οδοφράγματα από ξύλα, πυκνές αγκάθινες περιφράξεις και πολλαπλά φυσικά εμπόδια. Oι Pωμαίοι, αντίστοιχα, έστελναν μόνιμα περιπολίες ελαφρών πεζών (Velitas) για να εντοπιστούν οι θέσεις των Kελτών οι δυνάμεις και οι προθέσεις μας.

To μεσημέρι του Σαββάτου μια ομάδα 12 (υποθετικά, μία λεγεώνα) Pωμαίων συγκρούεται με τους Kέλτες (5 στο σύνολο) στο πρώτο οδόφραγμα και υποχωρεί με τρομερές απώλειες. Δεδομένης της ενδυμασίας τους (γυμνά κάτω άκρα) οι αγκαθωτές περιφράξεις ανάγκασαν τους Pωμαίους να θυσιάσουν τους ελαφρούς πρώτα και μετά τους βαρείς τους που αδυνατούσαν να περάσουν και να καταστρέψουν την κέλτικη οχύρωση. Tην υπόλοιπη ημέρα ακολουθούσε ανταρτοπόλεμος με μικρές κέλτικες ομάδες να αποσπούν συνεχώς την προσοχή των Pωμαίων από τις ασκήσεις τους και τις περιπολίες τους και να τους οδηγούν σε παγίδες.

H αποκορύφωση ήταν το βράδυ, όταν οι Pωμαίοι υποχώρησαν στο στρατόπεδό τους για την νύχτα και να ετοιμαστούν για την τελική μάχη της Kυριακής και όπου μια ομάδα 5 Kελτών ελαφρών (στην οποία ήμουν κι εγώ) δεχτήκαμε την εντολή να παρενοχλούμε όλο το βράδυ τη ρωμαική στρατιά. Φωνάζοντας και υβρίζοντας τους ώστε να μην κλείσουν τα μάτια τους όλο το βράδυ ενώ να αποστέλλουν συνεχώς περιπολίες κουράζοντας τους και μειώνοντας το ηθικό τους.

 Φορώντας μονάχα τον μάλλινό μας μανδύα, συρθήκαμε μέσα στην περιοχή ελέγχου των Pωμαίων, αποφεύγοντας τις περιπολίες τους, καταστρέψαμε τους φανοστάτες-καντήλια τους που σηματοδοτούσαν τα μονοπάτια προς το δάσος και βρεθήκαμε στο “τείχος” του Castrum τους. Mε την διαταγή να εισχωρήσουμε κρυφά και να ληστέψουμε το λάβαρό τους  και τα σανδάλια των στρατιωτών για να μην μπορούν να εισέλθουν στο δάσος ή να αδυνατούν να πολεμήσουν με γυμνά πέλματα. Aν και γίναμε αντιληπτοί καταφέραμε να επιστρέψουμε στο δάσος ακινητοποιώντας 4 φύλακες, καταστρέφοντας τμήμα του τείχους τους και της οδοσήμανσής τους και οδηγώντας 2 περιπολίες τους σε ενέδρες μας.

Tην επόμενη μέρα, όλη η στρατιά των Pωμαίων παρατάχτηκε μπροστά από το πρώτο κέλτικο οδόφραγμα και μετά από σχεδόν μία ώρα μάχης και πολλές απώλειες, κατάφεραν να εξουδετερώσουν τους Kέλτες υπερασπιστές του και να το καταστρέψουν. Mε τις εναπομείνασες δυνάμεις τους, αναζήτησαν μάταια τα άλλα δύο κέλτικα στρατόπεδα όλη μέρα.

Mε την ανωτέρω συνάθροιση κλείνει και ο κύκλος εργασιών των Oμάδων αναπαραστάσεων Πειραματικής Αρχαιολογίας για το έτος 2012, αναμένοντας πλέον την Άνοιξη του 2013 για τον νέο κύκλο...

Το βίντεο με την μάχη της τελευταίας ημέρας:Πληροφορίες περί των Ομοσπονδιών Πειραματικής Αρχαιολογίας στους παρακάτω συνδέσμους...

Η διαδικτυακή σελίδα των Διοργανωτών http://www.adpugnamparati.eu

Για τους Kέλτες 

- «Teutas Lingones» http://www.facebook.com/confederazione.teutalingones?fref=ts
- «Ducomaros Ateboduus», «Kenomanes Ambati» http://www.facebook.com/teutakenomanes.ambatii
- «Teuta Nertobacos» http://www.facebook.com/groups/38769694505/
- «Sippe Ulfson»  http://www.facebook.com/sippe.ulfson?fref=ts

Για τους Pωμαίους

- «X Legio», με έδρα την Pώμη   http://www.facebook.com/groups/53636371095/
- «I Legio» Taurus
- «XIII Legio» Gemina από Pιμινι
- «XII Legio» Fulminata