Hμερολόγιο μελετών, κατασκευών και πειραμάτων

Όσο μεγαλύτερος είναι ο άνθρωπος, τόσο πιο εύκολα τον βρίσκει το βέλος της επικρίσεως και της κακολογίας.

Θερμοπύλες 480 π.X.
Θεσπιέων επίγραμμα

"Άνδρες τοι ποτ' έναιον υπό κροτάφοις Ελικώνος, λήματα των αυχεί Θεσπιάς ευρύχορος"
(Αυτοί οι άνδρες κατοικούσαν στους πρόποδες του Ελικώνα, για το θάρρος του περηφανεύεται ο πλατύς κάμπος των Θεσπιών)

O γράφων ως ενεργό μέλος:

Oλοκλήρωση κατασκευής βελών κυνηγίου κ. Φώτογλου


Ολοκληρώθηκε η κατασκευή των βελών του Κ. Φώτογλου.
- Έγινε χρήση κέδρινων βεργών 45/50 lbs κυνηγετικού προφίλ.- Συλλεκτικές πλέον αιχμές Zwickey Black Diamond Broad-heads 11/32 των 136 γρ.

Τα βέλη ετοιμάστηκαν με διχρωμία φτερών και ενισχυμένο πυθμένιο με σταθεροποιημένες μύτες.Τέλος έγινε και η κατασκευή των δύο συνθετικών χορδών, πολλαπλών ινών για αντοχή στην χρήση. Και του δώρισα ένα επιπλέον εκπαιδευτικό βέλος για κυνήγι για τις δοκιμές και ένα ανταλλακτικό βέλος άνευ αιχμής.

Τέλος τα βέλη κατόπιν συνενοήσεως με τον Κ. Φώτογλου, αποστάλησαν την Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013, 9:46:00 πμ και παραδώθηκαν την Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013.

Τοξότες παντός καιρού...
Με τρεις μέρες πυκνής χιονόπτωσης, 20 εκ. χιόνι στο πεδίο βολής στην Φερράρα των Compagnia "Arcieri e Balestrieri Filippo degli Ariosti", -3’C βαθμούς και σχεδόν 90% υγρασία δοκιμάστηκαν τόσο τα ΄βελη και τα τόξα αλλά και οι τοξότες τους.Πρότεινα λοιπόν στον Stefano Benini να δοκιμάσουμε τις αντοχές μας σε αυτές τις συνθήκες και να προπονηθούμε στις παραβολικές τροχιές με την χιονόπτωση, μελετώντας συμπεριφορά βολής με το βάρος των χιονονιφάδων.Δοκιμάστηκαν αποστάσεις των 30, 50, 60, 70 και 90 μέτρων.Καθώς και σχηματισμοί μάχης για επερχόμενες ιστορικές αναπαραστάσεις της άνοιξης και του καλοκαιριού.All weather archers λοιπόν...

Aνάληψη κατασκευής βελών εκ μέρους κ. Kασφίκη


- 12 βέλη με μπανανοειδή φτέρωμα (διαστάσεις 25”)
- ορισμένα επιπρόσθετα ξύλινα πυθμένια
- ζευγάρι επιπρόσθετες αιχμές

Καθαρισμός χώρου εργασίας & δημιουργία καταλόγου περιεχομένων


Αν και η θερμοκρασία ήταν απαγορευτική για βολές αποφασίσαμε με τον Stefano Benini να καθαρίσουμε και να ευρετηριοποιήσουμε εργαλεία, πρώτες ύλες, περιεχόμενα και λοιπά αντικείμενα που βρισκόντουσαν στον χώρο εργασίας μας.Μετά από αρκετά χρόνια απομακρύνθηκαν όλα από το εσωτερικό, καθαρίστηκαν, ξεχωρίστηκαν και καταγράφησαν όλα τα περιεχόμενα του εργαστηρίου.Μετά από 6 ώρες κοπιαστικής εργασίας, εύρεση αντικειμένων που αγνοούσαμε την ύπαρξή τους και απομάκρυνση παλαιών και άχρηστων αντικειμένων, ο χώρος εργασίας μας ανακουφισμένος, είναι έτοιμος πλέον για νέες επιχειρισιακές δραστηριότητες.

Aνάληψη κατασκευής βελών εκ μέρους κ. Φώτογλου


- 6 βέλη με κυνηγετική αιχμή και ξύλινο στέλεχος (διαστάσεις 28”)
- επιπρόσθετο βέλος (διαστάσεις 28”) άνευ αιχμής
- επιπρόσθετα φτερά
- 2 νέες συνθετικές χορδές ενισχυμένες 62”

Εκπαίδευση σε βολές μεγάλου βεληνεκούς (>των 40 μέτρων)


Σήμερα το μεσημέρι συντροφιά με τον διδάσκαλό μου, Stefano Benini, εκπαιδεύτηκα στις βολές μεγάλου βεληνεκούς.Οι βολές πραγματοποιήθηκαν στο πεδίο βολής των τοξοτών Fillipo Degli Ariosti στην Φερραρα.Διδάχτηκα διαφορετικούς τρόπους βολής λαμβάνοντας υπόψιν το είδος του τόξου, τα βέλη και τις καιρικές συνθήκες.Ο Stefano Benini μου μετέφερε την τεχνογνωσία και την εμπειρία του σε τέτοιες βολές δοκιμάζοντας τις αντοχές του τόξου και των βελών μου και τις τοξευτικές μου ικανότητες σε αποστάσεις των 50, 60, 70, 80 και 90 μέτρων από την γραμμή βολής.Το επιστέγασμα της σημερινής προπονησης, όπως και μελλοντικών άλλων που θα ακολουθήσουν, είναι η εξοικίωση με το τόξο και τα βέλη σε μεγάλου βελινεκούς βολές, υπό διαφορετικές καιρικές συνθήκες και την αποτελεσματικότητα του σε επίπεδο στόχευσης (για αναπαραστάσεις μαχών και κυνήγι).Μετά από πολλές ώρες δοκιμών, βολών και αναζήτηση βελών διάσπαρτα στο πεδίο, αποκόμισα πολύτιμη εμπειρία σε αυτό το είδος χρήσης του τόξου, ξεφεύγοντας από την κλασσική παρασοσιακή βολή των 20, 30 και 40 μέτρων.Φυσικά δεν βλέπω την ώρα μετά από τις ερχόμενες εκπαιδευτικές μας συναντήσεις να μεταφέρω στο πρώτο μου ταξίδι στην Ελλάδα την εμπειρία και τα διδάγματα του Stefano και στους φίλους τοξότες της ομάδας των Ελλήνων Κεντάυρων εμπλουτίζοντας την τοξευτική τους απόδοση.


Βελών χειμωνιάτικες προετοιμασίες
Με απαγορευτικές θερμοκρασίες για τα ξύλινα τόξα και τους τοξότες (-5’C και σχεδόν 95% υγρασία) αποφάσισα να μείνω και να ξεκινήσω να ετοιμάζω τα βέλη της ανοιξιάτικης και καλοκαιρινής περιόδου.

Carnevale Rinascimentale a Ferrara 2013


Μέσα στην καρδία του Ιταλικού καρναβαλιού και εν όψει της ερχόμενης περιόδου του φημισμένου Palio αποφασίστηκε η διοργάνωση μιας παρουσίασης και εκθέσεως κουστουμιών εποχής από πλευράς των ομάδων που θα συμμετέχουν στην φετινή έκδοσή του.

Συντροφία με τον Stefano Benini και αψηφώντας όσο ήταν αυτό δυνατό το ψύχος, εκθέσαμε στην κεντρική πλατεία της Φερράρα τα κατασκευασμένα τόξα μας και απαντούσαμε στις ερωτήσεις των επισκεπτών.Ήταν από τις λίγες φορές που βρησκόμασταν μπροστά σε κοινό και ξεκινούσαμε την κατασκευή νέων τόξων με την βοήθεια των παραδοσιακών μας εργαλείων και αποτελώντας αντικείμενο περιέργειας για όλους τους περαστικούς.Περισσότερες φωτογραφίες εδώ...

Δοκιμές σε κλειστό γυμναστήριο

Πραγματοποιήθησαν σήμερα οι δοκιμές σε κλειστό γυμναστήριο των δύο από τα τρία τόξα μου.

Συγκεκριμένα ο φίλος μου ο Φραντσέσκο δοκίμασε το Devastator όπως χαιδευτικά το απικάλεσε, τόξο από μηλιό των 56 λιβρών. Ακολουθεί ένα μικρό βίντεο όπου διακρίνονται οι γεωμετρία και η επίδοσή του.
Στην συνέχεια η κοπέλα του η Σουζάνα δοκίμασε το δεύτερο τόξο, το αντίγραφο του τόξου του Λέγκολας από την ταινία ”Ο άρχοντας των Δακυλιδιών” στις 26 λίβρες.


Πειραματική αναστατική τόξου του ήρωα Legolas από τον "Άρχοντα των δακτυλιδιών"


Φλεβάρης κι αν το κρύο με εμπόδιζε να επισκευτώ το πεδίο βολής, ανακάλυψα ένα μικρό κομμάτι από μηλιό (Carpinus betulus). Ώντας φανατικός αναγνώστης της τριλογίας του Άρχοντα των δακτυλιδιών, σκέφτηκα μήπως θα ήταν δυνατό να πραγματοποιήσω ένα λειτουργικό αντίγραφο του τόξου του ήρωα Λεγκολας.


Μετά από πολλές ώρες εργασίας κι αργά το βράδυ ολοκληρώθηκε το πρώτο τμήμα της εργασίας αναστατικής.Διακρίνεται λεπτομέρια από το ένα κέρας του.Η γεωμετρία του τόξου σε όλο του το μήκος.Από τις μετρήσεις με το δυναμόμετρο, ακούμπησε τις 35lbs. Προσδίδοντάς του ισχύ για γυναίκες ή μικρά παιδιά. Φυσικά και δεν περίμενα περοσσότερη ισχύ δεδομένης της μικρής διαμέτρου της βέργας και της γεωμετρίας του.