Hμερολόγιο μελετών, κατασκευών και πειραμάτων

Όσο μεγαλύτερος είναι ο άνθρωπος, τόσο πιο εύκολα τον βρίσκει το βέλος της επικρίσεως και της κακολογίας.

Θερμοπύλες 480 π.X.
Θεσπιέων επίγραμμα

"Άνδρες τοι ποτ' έναιον υπό κροτάφοις Ελικώνος, λήματα των αυχεί Θεσπιάς ευρύχορος"
(Αυτοί οι άνδρες κατοικούσαν στους πρόποδες του Ελικώνα, για το θάρρος του περηφανεύεται ο πλατύς κάμπος των Θεσπιών)

O γράφων ως ενεργό μέλος:

Τόξου ελληνικού φράξου ολοκλήρωσης και δοκιμή αυτού


Σήμερα αφήνοντας πίσω την παρουσίαση στην Royal Toxophilite Society, έπιασα και πάλι στα χέρια μου το ημιτελές ελληνικό φράξο και με την βοήθεια και καθοδήγηση του Stefano Benini ολοκλήρωσα το πελέκισμα της χειρολαβής και δέσαμε μια χορδή για να δοκιμάσουμε την γεωμετρία του τόξου.Κάποιος θα έλεγε ότι φαντάζει με το μαγγούρι κάποιου γέροντα, ή όπως ο φίλος μου ο Φραντσέσκο με πείραζε, με την βέργα του Μερλίνου. Παλαρή γεωμετρία χωρίς την χορδή του.Μοναδικές ρίγες από τους δακτυλίους του ξύλου που εμελε να καλυφθούν μετά την χρήση φυσικού κεριού για την προστασία του.Οι πρώτες δυναμομετρικές μετρήσεις μου έδειξαν 43 λίβρες στις 26”.Ενδεικτική φωτογραφία μετά την προσθήκη κεριού και επένδυση της χειρολαβής από λινάρι.Αν και ο ελληνικός φράξος παραδώθηκε δύσκολα στα εργαλεία μου, μετά από 4 μέρες εργασίας κατάφερα να βάλω την χορδή στο τελειωμένο μου τόξο και να οδηγηθώ στο κλειστό γυμναστήριο της περιοχής μου για τις πρώτες βολές.Με βέλη διαφόρων τύπων και υλικών, το τόξο αποδείκτηκε περιέργα ισχυρό και βίαιο. Ο ελληνικός φράξος αποδείκτηκε ιδανικός για την κατασκευή τόξων, όντας αφάνταστα ινώδης και βίαια ελαστικός.Δεν μένει παρά να περιμένω την άνοιξη για να δοκιμάσω να χρονομετρήσω την επίδοσή του.


Παράδοση του ελληνοσκυθικού του Cristiano Tromba.


Απόψε παρέδωσα στον Cristiano Tromba της ομάδας των τοξοτών της Contrada di San Luca της Φερράρα, το ελληνοσκυθικό του από Juncus effusus. Πλέον έχοντας αποκτήσει εμπειρία στην επεξεργασία του θαυμάσιου αυτού φυτού, σε ελάχιστο χρόνο ετοίμασα και έδωσα στον φίλο τοξότη το νέο του τόξο.

Ακολουθεί μικρό βίντεο από τις πρώτες βολές και δοκιμές του σε κλειστό γυμναστήριο.
Παρουσίαση της Ομηρικής βολής του Οδυσσέα στην Royal Toxophilite Society

Sasso Marconi - Bologna - Italy Society of Archer-Antiquaries (Royal Toxophilite Society)O Eμμανουηλ Δημοφιλος Γεωργόπουλος μαζι με τον Stefano Benini καλεσμένοι στην ετήσια συνάντηση των μελών της Society of Archer-Antiquaries (Royal Toxophilite Society) στην Iταλία, παρουσίασαν για πρώτη φορα την μελετη τους πάνω στην φημισμένη ομηρική βολη του Oδυσσέα με το τόξο του.

Emmanouil Dimofilos Georgopoulos insieme con Stefano Benini, sono stati invitati dagli organizzatori del raduno annuo dei membri della Society of Archer-Antiquaries (Royal Toxophilite Society) d'Italia per presentare per la prima volta il loro studio sul famoso tiro di Ulisse descritto nei testi di Omero.Emmanouil Dimofilos Georgopoulos with Stefano Benini were invited from the members of the Society of Archer-Antiquaries (Royal Toxophilite Society) in Italy to present their thesis on the famous Homeric narration of the bow and arrow of Ulysses.

Έναρξη κατασκευής 1ου ξύλινου τόξου από ελληνικό φράξο.


Το χειμώνα του 2011 βρέθηκα στα δάση του νομού Πέλλης και με την βοήθεια ενός συγχωριανού μου βρήκα 2 κορμούς από μηλιό και από φράξο τοπικό. Τους μετέφερα στην Ιταλία και αναμένοντας την ωρίμανσή τους για σχεδόν 16 μήνες ξεκίνησα την διαδικασία προετοιμασίας για την κατασκευή του πρώτου μου τόξου από ελληνικό φράξο.

Αν και εκ πρώτης όψεως το κομμάτι έδειχνε άσχημο και γεμάτο ατέλειες, σαν έμπειρος γλύπτης ήδη έβλεπα να σχξματίζεται ένα πανέμορφο παραδοσιακό τόξο.Με τον πέλεκυ στο χέρι μου ξεκίνησα να απομακρύνω τα τμήματα του ξύλου που δεν χρειαζόντουσαν προσέχοντας πάντα να μην τραυματίσω τους πολλούς ρόζους του κορμού.Έπειτα από σχεδον 2 ώρες πελεκίματος ξεκίνησα να απομακρύνω τον εξωτερικό φλοιό με ιδιέταιρη προσοχή σε όλο το μήκος του ξύλου.