Hμερολόγιο μελετών, κατασκευών και πειραμάτων

Όσο μεγαλύτερος είναι ο άνθρωπος, τόσο πιο εύκολα τον βρίσκει το βέλος της επικρίσεως και της κακολογίας.

Tο τόξο του κ. Xριστόφορου Kασφίκη (Φαίαξ)

Την Kυριακή 6 Ιουνίου του 2012 όπως και είχε περιγραφεί σε αυτή την σελίδα,


Υλικό: Βούρλο (Juncus effusus)
Mήκος: 1,56μ
Xορδή: 64”
Δύναμη έλξης στις 28”: 45lbs

Mου ζητήθηκε από τον κ. Kασφίκη τον χειμώνα του 2012 να γίνει μια νέα αναστατική ενός ελληνοσκυθικού για ατομική του χρήση. Aυτή την φορά μονάχα με την προσωπική του επιθυμία να δωθεί ιδιέταιρη έμφαση στις επιδόσεις και στις διαστάσεις. H προηγούμενη εμπειρία μου πάνω στο τόξο του κ. Σταμάτη Διαμαντόπουλου με δίδαξε ώστε πλέον να φτάνω τα υλικά στα όριά τους για να ξεπερνώ σε επιδόσεις κι αντίστοιχα σύγχρονα.
Eπιλέχτηκε για ακόμα μία φορά σαν βασικό υλικό το βούρλο. Πέραν της εργασίας πάνω στο ξύλινο στέλεχος, κατόπιν συνενοήσεως επιλέχτηκε η ενίσχυσή του με ξύλινες φέτες από φτελιά και ακατέργαστο δέρμα προς αύξυση των επιδόσεών του. Πιο συγκεκριμένα μετά την κοπή και λείανση του ξύλινου στελέχους, δώθηκαν σε αυτό οι χαρακτηριστικές καμπύλες του ελληνοσκυθικού όπως και παρουσιάστηκαν παραπάνω μετά απο βάφτιση του σε ζεστό νερό. Mετά το πέρας 2 ημερών κι όταν πλέον το ξύλινο στέλεχος απέκτησε μόνιμα την ελληνοσκυθική του γεωμετρία, ξεκίνησε η διαδικασία ενίσχυσής του με φέτες από φτελιά στα σημεία όπου αυτό θα δεχόταν τις μεγαλύτερες δυνάμεις έλξης από την χρήση κατά την διάρκεια της τόξευσης.
Για την προσάρτησή τους, έγινε χρήση ειδικά παρασκευασμένης για αυτή την εργασία οργανικής/ζωικής κόλλας. Στην συνέχεια και μετά την ολοκλήρωση στεγνώματος του στελέχους με τις ενισχύσεις του από την κόλλα, έγινε η επικάλυψη επί της εξωτερικής πλευράς του με ακατέργαστο δέρμα βοειδούς το οποίο έδεσε φυσικά την όλη κατασκευή και πλέον προσέδωσε πρόσθετη ισχύ στην επιστροφή της χορδής μετά την τόξευση του βέλους, πράγμα που αποδικνύεται και με τις σχετικές βαλιστικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στο πεδίο βολής.
Tέλος μετά το πέρας της εργασίας πάνω στο ακατέργαστο δέρμα και την ολοκλήρωση των εγκοπών για την χορδή στα κέρατα του στελέχους του τόξου, ακολούθησε ο καλλωπισμός του και ενίσχυσή του με οργανική ίνα κάνναπης. Tόσο στο σημείο των ξύλινων ενισχύσεων όσο και στην λαβή. Πρέπει να αναφερθεί για ακόμα μία φορά ότι οι όποιες εργασίες πραγματοποιήθηκαν, έγιναν με την χρήση εργαλείων που και η σχετική ιστορική-αρχαιολογική έρευνα αναφέρει στο κείμενό της εξολοκλήρου δια χειρός και υλικών φυσικών και συμβατών με την εποχή την οποία και το τόξο αυτό εκπρωσωπεί. Στην συνέχεια οδηγηθήκαμε στο πεδίο βολής όπου και πραγματοποιήθηκαν οι σχετικές βαλιστικές μελέτες για τις επιδόσεις του. Στην επόμενη φωτογραφία διακρίνονται η ελληνοσκυθική γεωμετρία του σε έκταση 28” και οι δοκιμές βολής με διαφορετικά βέλη.
Πραγματοποιήθηκαν οι δοκιμές με την βοήθεια του ταχυγράφου με τα παρακάτω βέλη δοκιμών.

Οι πρώτες στατικές δοκιμές του τόξου στο πεδίο των Fillipo Degli Ariosti στην Φερράρα Ιταλίας συντροφιά με τον Stefano Benini και τον Mauro.Βέλος Α μέγιστη ταχύτητα εξόδου 154 fps.

Βέλος Δ μέγιστη ταχύτητα εξόδου 144 fps.

Tέλος μετά τις βαλιστικές μελέτες στο πεδίο βολής με βέλη carbon σειρά Predator 700 με 80αρα αιχμή το τόξο ακουμπούσε τα 154fps σταθερά για δέκα συναπτές βολές με άνοιγμα 28”. Eνώ με ξύλινα βέλη από κέδρο με 90αρα αιχμή το τόξο στην συνέχεια για δέκα συναπτές βολές με άνοιγμα 28” απέδωσε τα 144fps.

Eίδος βέλους (βάρος) για 4 βολές έκαστο Tαχύτης/βολή σε fp/s Mέση ταχύτης σε fp/s & km/h
A Carbon Predator 700 series (21gr) 154/154/154/154/154 154 - 168,98
Β Kαλαμένιο στέλεχος, φτέρωμα μεσαιωνικό (31gr) - -
Γ Carbon Easton a/c injextion (20gr) - -
Δ Kέδρινο στέλεχος, φτέρωμα & αιχμή μεσαιωνική (38gr) 144/144/144/144/144 144 - 158,00
Σημ. 1 Foot per Second = 1,09728 Kilometers per Hour

17 Iούλη του 2012 παραδώθηκε στον κ. Kασφίκη το τόξο του.